Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània
A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X · Y · Z
de Socis i de Sòcies;  de Col·laboradors i
de Col·laboradores;   la Junta de Govern
 
 

Industrial paperer, propietari d’una fàbrica bicentenària radicada a Gelida, al capdavant de la qual desenvolupà una extraordinària labor comercial. Superà el tràngol de la pèrdua del mercat cubà, arran la independència de la colònia, impulsant la fabricació de cartolines per a cartes de joc, de paper amb filigranes i de paper de barba de notable qualitat, conegut arreu de Llatinoamèrica com a papel catalán.

Home culte, melòman i amb esperit de mecenatge, contribuí a finançar la construcció del Palau de la Música Catalana, ajudà Pau Casals en la creació de l’Associació Obrera de Concerts i encomanà la construcció del Casal del Molí Vell a l’arquitecte Antoni Puig Gairalt, qui aixecà a Gelida, davant de la fàbrica de paper, un edifici d’estètica noucentista per a una escola catalana per als fills dels treballadors, dirigida pel pedagog Josep M. Roig.

[...més semblances]

 

Lluís Guarro fou vicepresident del Foment Nacional del Treball, des d’on jugà un paper actiu en la creació de la Societat de Geografia Comercial de Barcelona. Home de tarannà catalanista, milità a la Lliga Regionalista, partit pel qual fou regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, quan la gran obra dels Grups Escolars Municipals. El seu caràcter progressista l’allunyà de la Lliga fins esdevenir membre fundador d’Acció Catalana.

Rera passar tres anys d’exili a Prada de Conflent, recuperà l’empresa, que havia estat col·lectivitzada durant la Guerra Civil, i reprengué la seva tasca cultural, encarregant a Frederic Udina Martorell, en ocasió del 250 aniversari de la Casa Guarro, la redacció de la història de l’empresa, que conté un mapa de Catalunya, del segle XVIII, on figuren els molins paperers que pertanyien a la família. [Enric Bertran]

As de copes; naip d'una baralla espanyola, disenyat per Alexandre de Riquer i Ynglada, per a la casa Guarro.

 
Lluís Guarro i Casas
 Barcelona 1876 – 1950

Aportacions

 

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
25 de maig de 2011
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxix
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat