Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània
A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X · Y · Z
de Socis i de Sòcies;  de Col·laboradors i
de Col·laboradores;   la Junta de Govern
 
 

Josep Ma. Puchades nasqué a Granollers el 1913, ciutat on realitzà els seus estudis primaris i on es desvetllà el seu interès per la geografia. Aquesta afecció el menà a col•laborar amb Pau Vila -de qui havia d’esdevenir amic personal-, en els treballs de la Ponència per a la Divisió Territorial de Catalunya.

Després de la Guerra Civil, es llicencià com a enginyer industrial per la Universitat de Barcelona, on es doctorà el 1965. Josep M. Puchades començà, en acabar els estudis universitaris, una gran diversitat d’activitats professionals, l’èxit econòmic de les quals li permeté d’exercir el mecenatge en el camp editorial i a la Societat Catalana de Geografia.

 

[...més semblances]
 
Josep Ma. Puchades i Benito
 Granollers, 1913 - Barcelona, 1982

Aportacions

 

Com a enginyer, combinà la docència a l’Escola d’Enginyers Industrials i al Departament de Geografia de la UB amb la gestió en l’àmbit dels serveis i del planejament territorial. En aquest darrer camp, cal destacar la seva participació, sota la direcció de l’arquitecte Manuel Baldrich, en la “Comisión Provincial de Urbanismo, Arquitectura y Vivienda de Barcelona”, que redactà, el 1959, el Plan de Ordenación de la Provincia de Barcelona, on es proposà una estructura comarcal que reproduïa les demarcacions del 1936; i, també, la seva intervenció en l’Equip Director de la Comissió Tècnica de Revisió del Pla Comarcal, que, el 1966, enllestí el Pla Director de l`Àrea Metropolitana de Barcelona.

Com a cartògraf i editor, Josep Ma. Puchades donà un gran impuls a les editorials Alpina i Montblanc, de la darrera de les quals era, a més, l’amo: aixecà o publicà mapes, edità guies i llibres de caire geogràfic o excursionista. No obstant això, el que més reconeixement com a cartògraf li proporcionà, fou la direcció del Servei Cartogràfic de la Diputació de Barcelona, càrrec que exercí des del 1958 fins a la seva jubilació, el 1978. Sota la direcció de Josep Ma. Puchades, el 1974, s’edità el Mapa de Catalunya a escala 1:200.000, concebut com l’actualització del que el 1936 féu la Generalitat de Catalunya; fins el 1982, aquest mapa de Catalunya fou l’únic amb caràcter oficial. Val a dir, finalment, que Josep Ma. Puchades, com a director del Servei Cartogràfic de la Diputació de Barcelona, arribà a crear escola, alguns dels deixebles de la qual són avui a l’Institut Cartogràfic de Catalunya.   seguir >>>

Una mostra de distribució del poblament inclosa en Plan General de Ordenación de la Província de Barcelona. Barcelona: 1959; pàg. 101., preparat per JM Puchades d'un àmbit que coneixia prou bé.

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
4 d'octubre de 2004
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxix
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat