Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

 

EXPOSICIÓ

 

Mapes, país, futur :
Centenari de l'exposició
cartogràfica catalana (1919)

 

Museu d'Història de Catalunya
Plaça Pau Vila 3, Barcelona

Del 30 de gener al 19 d'abril de 2020
de dimarts a dissabte, de 10 a 19h; dimecres, de 10 a 20h; diumenges i festius, de 10 a 14.30h Tancat: Dilluns no festius.

 

 

Aquesta exposició, de més de seixanta mapes de Catalunya, des del segle XVII fins el 1919, està organitzada per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i hi col·laboren el Centre Excursionista de Catalunya (CEC) i el Museu d'Història de Catalunya (MHC) i compta amb el patrocini d'Hitachi. Es commemora el centenari de l'exposició que organitzà el CEC l'any 1919, i molts dels mapes són els mateixos que s'hi exhibiren en aquella ocasió.

El 24 de gener de 1919 el Centre Excursionista de Catalunya (CEC), creat l’any 1891, va organitzar una exposició de mapes antics i moderns de Catalunya i territoris del voltant. L'objectiu de la mostra era aportar la documentació cartogràfica que facilités el dibuix d'una nova divisió territorial de Catalunya en comarques. Aquest era un dels objectius que sortia en el projecte d'Estatut d'Autonomia que s'estava debatent en aquells moments i que comptava amb una àmplia aprovació municipal i ciutadana. L'exposició original constava de 217 peces entre mapes, fotografies i maquetes que provenien de la cartoteca de l'entitat, de particulars i d'altres institucions. Els mapes van ser exposats fins al 15 de febrer de 1919 a la seu social del carrer Paradís de Barcelona. Quan l'exposició encara era oberta, la campanya autonomista que l'havia promoguda s'acabà sobtadament. Les desavinences dels partits catalanistes i l'inici a Barcelona -el 5 de febrer d'aquell any- de la vaga de la Canadenca, fruit del malestar dels obrers i de la lluita de classes, varen enterrar el projecte d'Estatut d'Autonomia. Però ens ha quedat de llegat la primera gran exposició de mapes de Catalunya.

 

 

Cent anys després, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) organitza aquesta exposició que reunirà una selecció dels mapes presentats en l’exposició de 1919 i que formen part del fons del Centre Excursionista de Catalunya dipositat a l’ICGC.

A més de l’edició d’un catàleg de l’exposició, s’ha organitzat un cicle de conferències que se celebraran a la mateixa seu del museu i que seran precedides d’una visita guiada a l’exposició. Els temes, debatuts en cada sessió per tres especialistes, són els següents:

 

Riscos naturals i cartografia
(5 de febrer, 18h. Visita a les 17:15h)

Patrimoni geològic
(19 de febrer, 18h. Visita a les 17:15h)

Delimitació territorial i cartografia
(4 de març, 18h. Visita a les 17:15h)

Noves maneres d’observar la Terra
(18 de març, 18h. Visita a les 17:15h)

Recursos d’informació cartogràfica digital per a excursionistes
(1 d’abril, 18h. Visita a les 17:15h)

Descoberta del territori. Excursionisme i orientació: eines
(15 d’abril, 18h. Visita a les 17:15h).

 

Text i il·lustració facilitats per l'ICGC.

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
24 de gener de 2020
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat