Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.

 

 

 

La mostra Les dones en el món de la cartografia, organitzada per l'ICGC, s'exposa al vestíbul de la seu del Departament de Territori i Sostenibilitat (Avinguda de Josep Tarradellas, núm. 2-6, Barcelona).

És formada per gairebé una vintena de fotografies que juntament amb una breu cronologia descriptiva i els textos que acompanyen les imatges el visitant pren consciència de la presència de les dones en aquest món des de temps remots.

Tot i la llarga tradició de dones treballant en els mapes, fins fa ben poc feien tasques de gabinet i pràcticament mai sortien als crèdits. D'aquí el desconeixement.

 

 

Des de la invenció de la impremta i el gran impuls de l'edició i la comercialització de mapes, que s'inicia el segle XVI als Països Baixos, de vegades hi apareixen noms de dones –vídues i filles d'editors– ja que la transmissió de les herències es feia, sovint, per via femenina.

Amb l'esclat de la segona guerra mundial la seva presència s'incrementa notablement en llocs de treball relacionats amb la mecanització de les tècniques cartogràfiques com ara la fotogrametria i l'ús de les fotografies aèries com a base dels mapes.

La incorporació de la dona en el món científic i laboral va fer sorgir, sobretot a la segona meitat del segle XX, grans cartògrafes que han aportat destacats mapes.

 

 

La part dedicada a Leonor Ferrer (1874-1953), única dona de la qual es conserva actualment un fons documental a la Cartoteca de l'ICGC, se centra en un recorregut per la seva trajectòria professional i productiva. El seu fons documental consta de material cartogràfic i personal i el podeu consultar en línia a la Cartoteca Digital de l'Institut.

 

Text i imatge rebuts de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (Butlletí 79, notícia 245).

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
23 d'abril de 2018
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxix
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat