Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.

 

 

 

 

 

Text i gràfic recollits al web de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

 

 

Publicació de l'atles manuscrit de principis del segle XVIII, inèdit i conservat a Viena, a l'Arxiu Militar d'Àustria, que recull els mapes de ciutats, viles i fortificacions aixecats per l'exèrcit francès durant la Guerra de Successió i recollits pocs anys més tard per Jacques Pennier.

Aquesta obra publicada per l'ICGC és fruit de l'interès i de la voluntat de l'Institut de posar a l'abast de tothom el llegat cartogràfic del territori de Catalunya que es troba dispers arreu del món.

En les seves pàgines es troben representa­cions detallades de la ciutat de Barcelona i de nuclis petits com ara Pardines, al Ripollès, i dibuixos molt esquemàtics de fortificacions. La varietat d'aquests indrets està estretament relacionada amb els escenaris de l'esmentada guerra.

 

 

La peculiar dispersió geogràfica dels llocs cartografiats i la seva diversitat aplegats en un sol document respon a la finalitat de l'atles de servir a l'estratègia militar en la localització d'allotjaments per a les tropes. En alguns casos aquestes imatges són els primers testimonis cartogràfics que coneixem d'aquests llocs, d'aquí el seu gran valor cartogràfic.

Els mapes que es presenten, doncs, són documents i testimonis d'uns paisatges de principis del segle XVIII i alhora un valuós llegat cartogràfic per la informació històrica i geogràfica que contenen.

Aquesta publicació també compta amb tres estudis realitzats per experts en la matèria que analitzen l'aportació de Pennier a la cartografia militar d'inici del segle XVIII.

Documents de qualitat com aquest ens endinsen en el passat del territori i contribueixen al coneixement del nostre país.

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
26 de gener de 2018
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat