Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.

 

 

Presentació de la digitalització del mapa del Pla de Barcelona (1823-1827)

 

 

Planimetria i altimetria de la zona del Fort Pius. Fragment del Lever-nivelé de la place de Barcelone (1823-1827).

 

 

 

 

Georeferenciació i modelització 3D del Fort Pius i la carretera de Ribes en l'entorn urbà actual de Barcelona. Hom hi podrà apreciar la localització del fort sobre el carrer de la Marina, entre els d'Alí Bei i Ausiàs March.

 

 

 

 

 

El proper dimarts 12 de desembre tindrà lloc a l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), de dos quarts de deu a dos quarts d'una, una Jornada de presentació de la georeferenciació i modelització 3D del mapa del Pla de Barcelona aixecat per l'exèrcit francès entre 1823 i 1827. El Lever-nivelé de la place de Barcelone abasta l'entorn de la zona fortificada de Barcelona i destaca per la seva gran precisió en el context tècnic de l'època. Està format per 54 fulls a escala 1:1.000 amb corbes de nivell equidistants en un metre.

La importància del mapa ha propiciat que l'ICGC, en col·laboració amb el Service Historique de la Défense (SHD) de França, hagi endegat un projecte de digitalització, georeferenciació i estudi per a la realització d'una base de dades espacials i un model 3D.

Més informació, amb un programa detallat, a la pàgina d'inscripció de l'esdeveniment.

 

 

En aquesta avinentesa, ve a tomb recordar que el proppasat dia 17 de novembre va tenir lloc al SHD, al Chateau de Vincennes de París, la jornada d'estudi Faire la carte et restituer le paysage, organitzada pel Comité français de cartographie i l'ICGC. La jornada se centrà en dos aspectes: a) els canvis dels mapes topogràfics de les primeres dècades del segle XIX; b) la contribució de les tecnologies digitals a la reconstrucció de paisatges a partir de mapes topogràfics antics. Les dues qüestions s'abordaren a partir de l'estudi del mapa militar francès de Barcelona de 1823-1827, titulat Lever nivelé de la place de Barcelone, elaborat a 1:1.000 amb corbes de nivell. Aquest plànol ha estat recentment presentat i estudiat pels membres del Grup d'Estudis d'Història de la Cartografia (GEHC), els quals van prendre part activa en la jornada.

Textos i imatges subutilitzats del web del GEHC.

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
30 de novembre de 2017
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat