Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   ═ndex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   ═ndex
Aquesta comunicaciˇ o convocat˛ria Ús endarrerida, depassada o debolida. Us l'havÝem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interŔs. Si mÚs no, us l'hem reservat com a record hist˛ric.

 

 

Presentaciˇ de la digitalitzaciˇ del mapa del Pla de Barcelona (1823-1827)

 

 

Planimetria i altimetria de la zona del Fort Pius. Fragment del Lever-nivelÚ de la place de Barcelone (1823-1827).

 

 

 

 

Georeferenciaciˇ i modelitzaciˇ 3D del Fort Pius i la carretera de Ribes en l'entorn urbÓ actual de Barcelona. Hom hi podrÓ apreciar la localitzaciˇ del fort sobre el carrer de la Marina, entre els d'AlÝ Bei i AusiÓs March.

 

 

 

 

 

El proper dimarts 12 de desembre tindrÓ lloc a l'Institut CartogrÓfic i Geol˛gic de Catalunya (ICGC), de dos quarts de deu a dos quarts d'una, una Jornada de presentaciˇ de la georeferenciaciˇ i modelitzaciˇ 3D del mapa del Pla de Barcelona aixecat per l'exŔrcit francŔs entre 1823 i 1827. El Lever-nivelÚ de la place de Barcelone abasta l'entorn de la zona fortificada de Barcelona i destaca per la seva gran precisiˇ en el context tŔcnic de l'Ŕpoca. EstÓ format per 54 fulls a escala 1:1.000 amb corbes de nivell equidistants en un metre.

La importÓncia del mapa ha propiciat que l'ICGC, en colĚlaboraciˇ amb el Service Historique de la DÚfense (SHD) de Franša, hagi endegat un projecte de digitalitzaciˇ, georeferenciaciˇ i estudi per a la realitzaciˇ d'una base de dades espacials i un model 3D.

MÚs informaciˇ, amb un programa detallat, a la pÓgina d'inscripciˇ de l'esdeveniment.

 

 

En aquesta avinentesa, ve a tomb recordar que el proppasat dia 17 de novembre va tenir lloc al SHD, al Chateau de Vincennes de ParÝs, la jornada d'estudi Faire la carte et restituer le paysage, organitzada pel ComitÚ franšais de cartographie i l'ICGC. La jornada se centrÓ en dos aspectes: a) els canvis dels mapes topogrÓfics de les primeres dŔcades del segle XIX; b) la contribuciˇ de les tecnologies digitals a la reconstrucciˇ de paisatges a partir de mapes topogrÓfics antics. Les dues qŘestions s'abordaren a partir de l'estudi del mapa militar francŔs de Barcelona de 1823-1827, titulat Lever nivelÚ de la place de Barcelone, elaborat a 1:1.000 amb corbes de nivell. Aquest plÓnol ha estat recentment presentat i estudiat pels membres del Grup d'Estudis d'Hist˛ria de la Cartografia (GEHC), els quals van prendre part activa en la jornada.

Textos i imatges subutilitzats del web del GEHC.

 
  l'Ómbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
30 de novembre de 2017
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxix
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrÚs.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat