Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

Lloc: Institut d'Estudis Catalans, Sala Pere Coromines, carrer del Carme, 47

L’assistència és gratuïta amb inscripció a través de formulari electrònic.

Organització: Institut d'Estudis Catalans IEC; Centre de Recursos i Aplicacions Forestals CREAF-UAB; Societat Catalana de Biologia SCB.

 

 

Ús històric dels boscos a Catalunya
i el seu significat davant els reptes del futur

Dimarts 7 de novembre de 2017

 

Els sistemes naturals, com els boscos, són històrics i tenen un funcionament i dinàmica condicionats per la seva història. Existeixen exemples que aquest llegat històric determina patrons de biodiversitat i funcionament durant molts anys. Tanmateix, el coneixement que tenim de l’ús històric dels boscos de Catalunya és limitat o està força dispers, en part per les mancances de les fonts, pròpies de les ciències històriques. Una coordinació més gran entre els grups d’investigadors que hi treballen ajudaria a pal·liar aquest dèficit.

Els objectius del seminari són (I) posar en comú i discutir coneixements rellevants d’aquest àmbit, per a poder-lo mostrar a la comunitat d’estudiosos i interessats en el tema, així com a la societat en general; (II) comprendre millor l’estat actual dels boscos a Catalunya i la capacitat que tenen de respondre als canvis d’usos i de clima a partir del coneixement històric de l’ús que n’hem fet, i així poder detectar les mancances que són clau per a respondre a aquesta qüestió.

 

 

Programa

9:00 h Benvinguda. Francisco Lloret (CREAF-UAB)
9:10 h Context socioeconòmic de l’ús dels boscos a Catalunya durant els darrers dos segles / Enric Tello (UB)
9:50 h Fonts documentals per a la prospecció de l’ús del bosc en època recent amb relació a la variabilitat climàtica / Raquel Cunill (UAB)
10:30 h Ús dels boscos a l’edat mitjana: arqueologia i documentació / Marta Sancho, Maria Soler i Rosa Lluch (UB)

Pausa

11:30 Evolució històrica del bosc de Poblet / Manel Martínez
12:10 h Interpretació del paisatge actual de les valls de l’Alt Pirineu a partir de la història de l’ús del bosc / Albert Pèlachs (UAB)
13:00 h Taula rodona : Com ha condicionat l’ús històric dels boscos la seva configuració actual? Com condiciona aquest llegat la resposta dels boscos als nous reptes? Quina informació manca per donar resposta a aquestes preguntes? amb E. Tello, R. Cunill, M. Sancho, M. Martínez i A. Pèlachs; serà presentada i moderada per J. M. Espelta.

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
30 d'octubre de 2017
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat