Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

 

 

Aquest Seminari està directament relacionat amb la Jornada de treball interuniversitària que es durà a terme a la UdG el dia 15 de juny a l’entorn de l’oferta formativa de postgrau en els àmbits del patrimoni cultural i natural. Ambdós actes, Seminari i Jornada, se celebren gràcies a la subvenció obtinguda per les universitats de Girona i Illes Balears per a la consolidació de projectes d’excel·lència (Resolució del MECD de 4 de desembre de 2015, Núm. expedient CEI15-09).

Més informació a www.udg.edu/campuspatrimoni, master.patrimoni@udg.edu i tel. (+34) 972 41 95 41.

Places limitades. Inscripcions obertes a partir del 21 d’abril.

Sala de Graus – Facultat de Lletres
Universitat de Girona
Facultat de Lletres
Plaça Ferrater i Mora, 1
17004 - Girona

 

 

Repensant el patrimoni
Natura, cultura, paisatge

Seminari internacional
Universitat de Girona

14 de juny de 2017

 

Contingut i objectius

El paisatge aporta avui al món del patrimoni una visió global i integradora en un doble sentit. Per una banda, incorpora sota una mateixa mirada tant els elements patrimonials de caràcter natural com els de caràcter cultural, en línia amb el que defensa des de l’any 2000 el Conveni Europeu del Paisatge. Per altra banda, permet entendre alguns elements patrimonials —estiguin o no catalogats— no com uns artefactes aïllats, sinó com a peces d’un conjunt, és a dir, d’un paisatge, que els dona sentit i raó de ser. En paral·lel, avancem cap a uns conceptes de patrimoni i de paisatge més participats i plurals, amb responsabilitats compartides, en què la societat adquireix un paper cada cop més rellevant a l’hora d’atorgar el valor de patrimoni a un determinat artefacte, sigui natural o cultural. La dimensió patrimonial del paisatge, a més, proporciona informació molt rellevant per a la seva futura planificació i gestió, per al seu desenvolupament econòmic local i també com a potent via de sensibilització ciutadana. La jornada incidirà en totes aquestes qüestions, que estan en l’essència del Màster en Patrimoni (especialitats en Patrimoni Cultural i en Patrimoni Natural) que la UdG oferirà a partir del curs 2017-2018.

 

 

Programa

8:30 Inscripcions i lliurament de documentació.
9:00 Presentació i inauguració del Seminari. Jusèp Boya, Director General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat de Catalunya, i Sergi Bonet, Rector de la Universitat de Girona (UdG).

Bloc A. REFLEXIONS CONCEPTUALS I METODOLÒGIQUES

9:30 Paisatge, patrimoni i polítiques públiques. Joan Nogué, catedràtic de Geografia Humana de la UdG.
10:15 My landscape, our landscape: heritage and identity as carriers of new common values. Bas Pedroli, professor de la Universitat de Wageningen.
11:00 Pausa.
11:30 Hacia una concepción integral del patrimonio. Mónica Luengo, membre del comitè científic de The International Council on Monuments and Sites.
12:15 La patrimonialització dels paisatges ordinaris. Francesc M. Muñoz, Observatori de la Urbanització, Universitat Autònoma de Barcelona.
13:00 Debat i col·loqui obert. Moderador: Joan Nogué, catedràtic de Geografia Humana de la UdG.
14:00 "Networking"

Bloc B. CASOS D’ESTUDI I BONES PRÀCTIQUES EN L’ÀMBIT DEL PATRIMONI NATURAL I CULTURAL

15:30 The Experience of Landschappen NL. Gerrit-Jan van Herwaarden, Landschappen NL, Països Baixos.
16:15 Heritage and Planning. New Approaches to Historic Landscapes. Sam Turner, director del McCord Centre for Landscape, University of Newcastle, Regne Unit.
17:00 Pausa.
17:30 La partecipazione cittadina nella definizione del valore dei luoghi. Il caso di borgo Baver. Simonetta Zanon, Fondazione Benetton Studi Ricerche, Itàlia.
18:15 La gestió d’un espai catalogat com a Paisatge Cultural Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO: El cas de la Serra de Tramuntana de Mallorca. Lluïsa Dubon, Doctora en Geografia, Cap de Servei de Planificació Estratègica del Govern de les Illes Balears.
19:00 Debat i col·loqui obert. Moderador: Joaquim Nadal, director de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural.
20:00 Cloenda

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
8 de maig de 2017
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat