Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

 

CERRANDO CÍRCULOS. ABRIENDO HORIZONTES

Coloquio Internacional en Geohumanidades - VIII Coloquio del Grupo de Historia del Pensamiento Geográfico de la Asociación de Geógrafos Españoles

A Barcelona, del 19 al 22 d'octubre de 2016

 

 

 

 

La transversalitat entre experiències quotidianes i teories constitueix el fonament de les humanitats i de la mateixa geografia: espai, lloc, mapes, paisatge, gènere o globalització, vénen a ser tant els marcs conceptuals d'anàlisi com metàfores existencials de la quotidianitat i són assumits per llenguatges acadèmics diversos i per la mateixa cultura popular. D'altra banda, l'increment en l'ús de les noves tecnologies ha propiciat la renovació de la vella tradició de la representació geogràfica mitjançant un llenguatge iconogràfic que ultrapassa les elits i fins i tot desborda els àmbits purament acadèmics o docents. Al cap i a la fi, alhora que el llenguatge geogràfic abasta una audiència més àmplia, artistes, escriptors, humanistes, activistes, etc... han encetat el desenvolupament d'idees, d'eines i de mètodes geogràfics poc habituals fins ara però que aporten una gran productivitat intel·lectual i qüestionen, des de la seva pròpia experiència crítica, la base mateixa de múltiples realitats geogràfiques.

El terme de geohumanitats sorgeix d'aquesta nova reconfiguració global, amb la voluntat d'encabir dins el mateix marc de coneixement la producció polifacètica d'acadèmics, artistes, periodistes, emprenedors, activistes i altres professionals que comparteixen, de conjunt o per separat, l'interès per explorar les relacions i les perspectives de la geografia en contextos renovats, ja sigui en la pràctica, en l'estètica o en la filosofia. En aquest marc, el mateix terme s'ha encunyat com a tal en el domini anglosaxó amb l'aparició de textos significatius, com poden ser "Envisioning Landscapes, Making Worlds. Geography anf the Humanities" o "Geohumanities. Art, History Text at the Edge of Place", o la recent aparició de la revista Geohumanities. Space, Place and the Humanities publicada, ni més ni menys, per l'Association of American Geographers (AAG). D'alguna manera, el nom geohumanitats, tanca un cercle amb una tornada als temes i als mètodes de les diverses tradicions geogràfiques, i obre nous horitzons de diàleg transdisciplinari.

 

 

 

 

 

 

Organitzat pel Departamento de Humanidades de la Universitat Pompeu Fabra amb la col·laboració de la Societat Catalana de Geografia, entre altres entitats.
Text de presentació recollit i traduït del web de Col·loqui, en el qual trobareu més informació de l’esdeveniment acadèmic. La geoil·lustració és de Clara Sánchez.

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada l'
6 d'octubre de 2016
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat