Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

X Congrés de la CCEPC

 

 

Recursos i territori. Perspectiva històrica i nous equilibris

 

Sala Plana de l’Om. Manresa, 21, 22 i 23 d’octubre de 2016

 

 

 

El sòl, el subsòl, els minerals, les aigües continentals, els oceans, l’atmosfera, la radiació solar, els éssers vius, els boscos... posen a la nostra disposició una sèrie de recursos (ecosocials, més que naturals) que transformem i posem al servei de les nostres necessitats de subsistència. Hom ha projectat diverses mirades sobre aquests recursos: la visió històrica sobre el seu ús i els conflictes i solucions que han generat; o l’abordatge des de disciplines científiques i tècniques que il·luminen el seu tractament present i futur.

L’explotació cada cop més intensiva i la perspectiva de l’exhauriment d’alguns d’aquests recursos (especialment els combustibles fòssils) obliga a una nova mirada vers la cerca de recursos renovables més propers, accessibles i lligats al territori. Mantenint una visió holística sobre els recursos, el X Congrés de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana ha elegit quatre àmbits de participació en funció de quatre de les grans necessitats humanes: l’alimentació, el poblament, les comunicacions i l’energia.

Organitza:

  1. Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana
  2. Institut Ramon Muntaner. Fundació Privada dels Centres d’Estudis de Parla Catalana
  3. Ajuntament de Manresa
  4. Centre d’Estudis del Bages

Amb el patrocini de:

  1. Fundació Privada Mútua Catalana
  2. Obra Social “La Caixa”
  3. Fundació Aigües de Manresa–Junta de la Sèquia (Parc de la Sèquia)

Amb el suport de:

  1. Generalitat de Catalunya
  2. Institut d’Estudis Catalans
  3. Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona
  4. Fundació Josep Irla

 

 

Àmbits

Àmbit 1: Alimentació
Agricultura, ramaderia, pesca i aqüicultura, cadascuna relacionada amb uns recursos (sòl, aigua, clima) i unes infraestructures. I també biodiversitat, malalties, conservació, transport o impactes ambientals. Com s’ha resolt l’alimentació en el passat i com evolucionarà en el futur?

Àmbit 2: Poblament
Històricament vinculat amb els recursos d’aigua, amb les terres de cultiu i amb una energia assequible, amb la generalització del transport el poblament s’ha concentrat en les grans ciutats i conurbacions. Com s’ha resolt el poblament en el passat i com evolucionarà condicionat pel futur canvi energètic?

Àmbit 3: Comunicacions
La mobilitat de les persones, el transport de les mercaderies i la comunicació a distància (ràdio, televisió, telèfon, internet) requereixen xarxes estretament relacionades amb el territori. Què ens ensenyen les comunicacions del passat i quines oportunitats s’obren en el futur de cada territori?

Àmbit 4: Energia
Els combustibles fòssils i l’urani (energies no renovables) són molt més potents i concentrades que les energies renovables, però comporten riscos i impactes ambientals greus. Quin nou plantejament social, tecnològic i territorial caldrà per al sistema energètic del futur?

Es podran presentar comunicacions a qualsevol dels quatre àmbits del congrés. Terminis: 30 de maig de 2016, inscripció del títol de la comunicació i resum de mil caràcters; 5 de setembre de 2016, lliurament del text sencer de la comunicació (màxim de trenta mil caràcters, notes incloses i tres imatges o gràfics).

Recepció de textos i informació sobre el congrés: CCEPC: c/ Carme, 47 (IEC) 08001 Barcelona. Tel.: 933248585 ext. 131. A/e: ccepc@iec.cat.

Text i imatge rebuts del Centre d'Estudis del Bages.

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
18 de febrer de 2016
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat