Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

 

 

A la sala d'exposicions de la
Biblioteca de Catalunya
17/11 - 19/12/2015

 

Text i imatge recollits en el web de l'exposició.

 

La denominació “Catalonia” va aparèixer impresa per primera vegada en un mapa de la península ibèrica de Francesco di Nicola Berlinghieri, publicat a Florència l’any 1482, dins de la Geographia de Ptolomeu. Les primeres referències de mapes manuscrits de Catalunya les trobem a finals del segle XVI, però, lamentablement, no se n’ha conservat cap exemplar.

No fou fins a començaments del segle XVII quan s’estamparen les primeres cartes geogràfiques de Catalunya. Durant els segles XVII i XVIII foren publicades unes tres-centes cinquanta versions, seixanta-cinc d’elles en primera edició.

La cartoteca de la Biblioteca de Catalunya va començar a formar-se al 1918; poc després, el 1923, es va constituir la secció d'Estampes, Gravats i Mapes, predecessora de l’actual Unitat Gràfica de la Biblioteca de Catalunya. La cartoteca aplega una notable col·lecció, amb un total aproximat de divuit mil documents que inclou peces singulars com la Carta nàutica de Gabriel de Vallseca (anterior a 1439) i fons com el de Mossèn Ignasi M. Colomer.

Dins d’aquest conjunt, cal destacar la significativa presència de cartes geogràfiques de les terres catalanes, que ara la Biblioteca es complau en mostrar per mitjà d’aquesta exposició. Es tracta d‘una selecció dels referits primers mapes de Catalunya, la majoria editats fora de la península ibèrica, reflex de la supervivència de la nostra identitat i de l’antic i rellevant interès internacional pel nostre territori.

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
20 de novembre de 2015
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat