Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 
.

 

Entre els anys 1856 i 1862, l'arquitecte municipal Miquel Garriga i Roca va efectuar l'aixecament complet i detallat de la Barcelona que fins aleshores havia romàs tancada per les muralles. Amb això, l'Ajuntament complia la normativa estatal d'aixecament del plànol geomètric urbà a escala 1:1.250, amb el projecte detallat de les rectificacions de les aliniacions de places i carrers. Tanmateix, el grup principal són els plànols conservats, a escala 1:250, més coneguts com a Quarterons. Són un inventari exhaustiu dels elements públics de la Barcelona de mitjan segle XIX. Només cal donar una ullada a l'exemple adjunt, el sector de l'hospital de la Santa Creu i Sant Pau, per a comprovar-ho. Amb el plànol realitzat per Miquel Garriga i Roca, Barcelona es dotava d'un instrument de descripció cartogràfica al nivell del que ja tenien les grans capitals europees.

De fa poc, l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona ha digitalitzat els Quarterons i els ha disposat en línia en un web específic que trobareu a l'adreça:

BCN, DARRERA MIRADA

 

Text i imatge recollits al web de referència.

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
15 de novembre de 2015
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat