Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   ═ndex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   ═ndex
Aquesta comunicaciˇ o convocat˛ria Ús endarrerida, depassada o debolida. Us l'havÝem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interŔs. Si mÚs no, us l'hem reservat com a record hist˛ric.
 

 

 

A la seu de l'Institut CartogrÓfic
i Geol˛gic de Catalunya
Parc de Montju´c
12/02 - 23/12/2015

 

L'any 1914, la Diputaciˇ de Barcelona, en el marc de la Mancomunitat i amb la supervisiˇ cientÝfica de l'Institut d'Estudis Catalans, organitzÓ un servei geogrÓfic i un servei geol˛gic per a la publicaciˇ d'un mapa de Catalunya a escala 1:100 000 en les seves versions geogrÓfica, geol˛gica i agron˛mica. Un mapa que havia de tenir un doble ˙s: com a eina de treball i com a sÝmbol de paÝs.

La supressiˇ de la Mancomunitat arribÓ quan la publicaciˇ del mapa tot just havia comenšat i ja se n'havien publicat alguns fulls. Malgrat aix˛, el projecte -la versiˇ geogrÓfica per˛ no les versions geol˛gica i agron˛mica- tinguÚ continu´tat i es va mantenir viu durant l'etapa primoriverista, experimentant posteriorment una nova embranzida en temps de la Generalitat republicana per acabar desapareixent sota la dictadura franquista. El mapa quedÓ inacabat i, del total de 43 fulls de la sŔrie, nomÚs se n'havien pogut publicar 11 de la versiˇ geogrÓfica i 5 de la versiˇ geol˛gica. En canvi, el servei geogrÓfic, passant per diverses etapes, ha continuat fins avui.

Aquesta exposiciˇ commemora el centenari de l'inici dels serveis geogrÓfic i geol˛gic de la Mancomunitat de Catalunya, centenari que coincideix amb la creaciˇ de l'Institut CartogrÓfic i Geol˛gic de Catalunya, instituciˇ hereva d'aquells serveis pioners.

 

Text i imatge recollits del dÝptic divulgatiu rebut per mitjÓ del mailing del Departament de Geografia UAB.
Exposiciˇ organitzada per l'Institut CartogrÓfic i Geol˛gic de Catalunya i la Diputaciˇ de Barcelona.
Horari: de dilluns a divendres, de 9:00 a 18:00 hores.
Per a visites concertades, adreceu un correu electr˛nic a cartoteca@icgc.cat

 
  l'Ómbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
12 de maig de 2015
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrÚs.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat