Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

 

 

Museu Marítim : 24/12/2014 - 26/04/2015

 

 

Exposició que s’idea a partir dels cents anys de la Mancomunitat de Catalunya, creada el 6 d’abril de 1914 en el marc del Noucentisme.

La creació de la Mancomunitat, ara fa cent anys, representa l’inici dels estudis territorials a Catalunya. Amb l’impuls modernitzador que impregna el Noucentisme el gran repte que es planteja, en el marc d’un procés de construcció nacional, és acabar amb el desequilibri entre la Catalunya urbana, culta i oberta al món i la Catalunya rural, empobrida, mancada de serveis i d’oportunitats.

Per als noucentistes la ciutat representa l’espai del civisme i la seva construcció ordenada, eficient i moderna, és sinònim de la construcció de la societat. Els ideals polítics i ètics convergeixen amb els artístics; cultura i política es donen la mà compartint objectius comuns: modernització i construcció nacional en un marc europeu i mediterrani.

Paral·lelament, des de la Renaixença, el país està immers en el procés de construcció d’un imaginari nacional. En aquest procés el paisatge hi juga un paper destacat. Per als noucentistes la idea de ciutat es combina amb una revisió del món rural i amb aquesta recuperació del “camp” com a dipositari de les arrels i la identitat ancestral de la nació es va creant una imatge idealitzada de la “ruralitat”.

Text i imatge recollits al web del Museu Marítim de Barcelona.

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
19 de gener de 2015
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat