Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

 

Joan Binimelis: Descripció particular de l'illa de Mallorca e viles; edició a cura de Juli Moll i Gómez de la Tía. Barcelona - València: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya - Publicacions de la Universitat de València, 2014 (Monuments d'Història de la Corona d'Aragó, V - fonts històriques valencianes, 60); 359 + CV p. + recurs digital. ISBN 978-84-393-9114-2 (ICGC) - 978-84-370-9350-5 (PUV).

 

 

Dimarts, 30 de setembre, va ser presentada l'edició crítica de la Descripció particular de l'illa de Mallorca e viles, conservada fins ara en manuscrit com a Llibre V de la Història general del Regne de Mallorca de Joan Binimelis (Manacor 1539/1540 - Palma 1616), que és la primera història del Regne de Mallorca (1595).

Binimelis és un gran exponent del Renaixement a les Illes Balears i una figura cabdal del moviment renaixentista a la Corona d'Aragó. El 1583 Binimelis rebé, de les autoritats del Regne de Mallorca, l'encàrrec de fer un mapa de Mallorca amb la descripció detallada de la costa. Aquest mapa (1593, avui perdut) fou l'origen del posterior encàrrec de la història del Regne, que completà en set llibres.

L'edició ha anat a cura de Juli Moll, que n'ha fet la introducció i la transcripció del text a partir de la còpia manuscrita de Jordi Fortuny (mitjan segle XVII), que ha confrontat exhaustivament amb uns altres cinc manuscrits (dels segles XVIII i XIX) per a obtenir-ne l'aparat crític.

L'acte va tenir lloc a l'Espai Mallorca (Pl. Vicenç Martorell, 1, Barcelona) i comptà amb la participació del director de l'ICGC, Dr. Miranda, del vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, Dr. Ariño, del catedràtic de Geografia d'aquesta Universitat, Dr. Rosselló i de l'autor del llibre, Sr. Moll.

Text extractat de la comunicació difosa per la direcció de
l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
(ICGC)

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
9 d'octubre de 2014
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat