Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
  

 

 

 
Ens plau publicar el resum de les activitats portades a terme al llarg de la tercera edició del curs “Tasta la Muntanya” que ens ha fet arribar Daniel Paül.

 

 

 

La fotografia d'un racó d'Arsèguel amb el Cadí de teló de fons és dels organitzadors del curset.

 

 

Si us convé citar aquesta publicació, poseu:
Paül Agustí, Daniel (2013): "De la tercera edició del curs Tasta la Muntanya (juliol de 2013)". Obrador Obert. El butlletí digital de la SCG, http://scg.iec.cat/Scg9/Scg90/S90471.htm

 

 

 
Per tercer any consecutiu la Universitat d’Estiu de la Universitat de Lleida ha acollit el curs “Tasta la muntanya”. Un curs que pretén descobrir, a través d’exemples pràctics, la innovació a les zones de muntanya. Enguany l’àrea d’estudi ha estat el Baridà, un territori a cavall de l’Urgellet i la Plana de Cerdanya, articulat entorn a Montellà i Martinet, i que inclouria els municipis de Cava, Arsèguel, el Pont de Bar i Lles de Cerdanya. Aquesta zona ha promogut diverses iniciatives singulars, que van ser objecte de visita durant el curs.

El curs s’inicià amb una sessió teòrica en la qual es van exposar els canvis demogràfics, paisatgístic i econòmics que ha experimentat l’àrea en les darreres dècades. Un canvis que van portar a un cert estancament, però que estan deixant pas a noves iniciatives de desenvolupament local. En concret, la intervenció de Marta Rancaño va posar l’accent en les diverses tipologies de productes locals de proximitat. La sessió de la tarda va tenir lloc a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, on ens va rebre Sara Camps, gerent i Isidre Domenjó, tècnic de cultura, qui feu una presentació de les activitats del Consell. Posteriorment Montserrat Fusté ens va presentar el projecte Gustum. Una iniciativa impulsada per diversos Grups d’Acció Local del programa de desenvolupament rural LEADER (de Lleida, Balears i el País Basc). Gustum fomenta el desenvolupament rural a través de la promoció dels productes

 
agroalimentaris de qualitat dels diversos territoris i busca sinergies amb la restauració, el turisme i el comerç. Més tard, Imma Obiols va realitzar una visita guiada a l’Espai Ermengol –museu de la ciutat–, centre que exposa la història de la Seu d’Urgell, així com la importància de la principal indústria de l’àrea: la llet. No hem de passar per alt que la comarca produeix entorn al 10% de la llet de Catalunya. La visita va acabar, com no podia ser d’altra manera, amb una degustació de formatges.

El segon dia la temàtica del curs va girar entorn al turisme en àrees de muntanya. Un turisme que en un principi s’articulà entorn a un cert esperit de descoberta, a la salut o a la devoció religiosa, però que actualment està innovant amb diverses iniciatives com per exemple l’explotació del senderisme. A la tarda es van visitar sobre el terreny diverses d’aquestes noves experiències. Francesc Ganyet, gerent del Parc del Segre, ens acollí a l’equipament, construït per les proves olímpiques de piragüisme de 1992 i Joan Manel Riera, de la Societat Catalana d’Educació Ambiental, presentà el llibre “Participació i educació ambiental”. Per últim, una oportuna pausa en els habituals aiguats del capvespre va permetre realitzar un recorregut en burricleta. Es tracta d’unes bicicletes elèctriques que permeten realitzar recorreguts llargs sense gaire esforç. Concretament, els assistents al curs vam resseguir el Segre des de la Seu d’Urgell, fins a Arfà i arribant al Pla de Sant Tirs.  seguir >>>

  
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
30 de juliol de 2013
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat