Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

 

 

 

 

 

Rebem el núm. 74 de la revista Afers, fulls de recerca i pensament, el contingut monogràfic del qual versa sobre els estudis de geografia del País Valencià anteriors a la Guerra Civil de 1936-1939. La majoria dels nou articles dels dossier "Els pregeògrafs valencians. Del renaixement a la darrera guerra civil" van signats per professors de geografia de la Universitat de València, als quals s'hi han afegit historiadors. Llevat dels textos d'Ismael Vallès i Nel·lo Pelliser, decantats cap a temàtiques d'època, la geografia de la Il·lustració, el primer, i la divulgació geogràfica més general durant el primer terç de segle vint, el segon, les aportacions restants estudien les activitats geogràfiques de persones, o de grups homogenis de persones, més o menys conegudes. La publicació, precisament, ens permet profunditzar-hi. Obre el foc Vicenç M. Rosselló per repassar el llevat geogràfic dels cronistes renaixentistes, "entre les excel·lències valencianes i Ptolemeu". Francesc Torres insisteix en revelar el paisatge físic valencià registrat a les enquestes sol·licitades per Tomás López al darrer terç del segle XVIII. Les descripcions geogràfiques i estadístiques de José de Morós y Morellón són poc posteriors i són analitzades per Carles Sanchís. Tot seguit, Alfredo Faus assaja una anàlisi diacrònica dels continguts geogràfics de topografies mèdiques datades a 1797, 1878 i 1927. Josep Vicent Boira s'encara amb la pregeografia d'un literat de primera fila: Teodor Llorente. Les dues altres aportacions al dossier també giren entorn de sengles personalitats. Joan F. Mateu rememora les excursions del metge Rafael Cervera Barat i el paper que van tenir en la divulgació científica de la natura al País Valencià, i Carme Sanchís situa l'obra de Emeterio Muga Díez com a geògraf de circumstància.

Els nou estudis van precedits d'un article introductori ("Pregeògrafs al País Valencià. Segles XVI-XX", p. 11-34) del professor Vicenç M. Rosselló, l'editor del dossier, "per aclarir les connexions i/o els hiats temporals o societaris entre els conreadors d'una disciplina, la geografia, poc valorada o inexistent abans del segle XX. També voldria rescatar --afegeix Rosselló-- obres o personatges que no han pogut ser tractats al dossier". Les referències documentals i biogràfiques recopilades pel professor Rosselló en aquest text, constitueixen un "estat de la qüestió" molt suggeridor per a les recerques de base territorial a venir sobre el País Valencià.

 
Afers 74 (Catarroja, 2013), 290 p.; ISSN 0213-1471.

 

[P.A.N.]
 
 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
26 de maig de 2013
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat