Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

Seminari GeoCrítica : Estratègies i conflictes en el port i el front marítim de Barcelona / 18 de juny de 2013
 

 

A Barcelona, el mar és un dels principals elements d'identitat. La relació que s'ha establert entre la ciutat i el port ha canviat en el temps i ha recreat la seva ribera. La franja marítima conté un important patrimoni com a resultat de l'evolució de la ciutat. És un espai de memòria, història i referència cultural.

El port de Barcelona, que des de mitjan segle passat es va anar desplaçant de la seva localització històrica, va prendre un caire important en el seu rol ciutadà a partir de les reformes urbanes realitzades a finals dels anys 80 i amb motiu dels Jocs Olímpics. El principal objectiu de transformació va ser obrir la ciutat al mar. No obstant això, aquest objectiu es troba avui en perill.

Actualment existeixen diversos projectes que pretenen continuar la urbanització del sòl portuari, eludint la Llei de Costes vigent, així com del sòl urbà, pressionant per canviar els plans d'ús i urbanístics dels barris immediats, per instal·lar-hi equipament hoteler. Els impactes directes d'aquests projectes sobre el teixit urbà, social i cultural, són nombrosos i més encara l'impacte sobre la forma d'operar a la ciutat i el model de turisme i de desenvolupament que es proposa.

Davant d’aquesta situació, posem a l'abast dels ciutadans la documentació dels projectes, els seus principals conflictes i referències per ampliar la informació, així com la seva relació amb la pèrdua del patrimoni, entès aquest últim no només com un bé immoble, sinó com una referència cultural que atorga identitat i memòria a Barcelona.

Aquest seminari, que convoca les persones compromeses amb la ciutat, pretén aportar arguments que afavoreixin la presa de consciència i el debat públic sobre el futur que desitgem per a Barcelona i construir una visió integradora que retorni definitivament el mar a la ciutat, amb un port ciutadà on el gaudi del paisatge no sigui privatiu. El programa del seminari es desenvoluparà en un dia de debat a l'entorn de quatre grans temes i una sessió de tancament en què es plantejaran propostes. Associades al Seminari, s'han organitzat una sèrie d'activitats per conèixer i difondre les dinàmiques i el patrimoni del Port.

 

 

 

 

 

 

 
 
 
El seminari tindrà lloc a la Facultat de Geografia i Història, Universitat de Barcelona, xarrer Montalegre 6, Sala Gran, 4a planta.
Informació rebuda dels organitzadors del Seminari. Vegeu també el programa complet.
Coordinadores: Maricarmen Tapia i Mercè Tatjer.
Comitè organitzador: Jerónimo Bouza, Emanuela Bove, Vicenç Casals, Horacio Capel i Théophile Legoupil.
Comitè Assessor: Àngels Alió (UB), Manuel Delgado (UB), Nadia Fava (UdG), Francesc Magrinyà (UPC), Nadja Monnet (UAB), Javier Moreno (doctor UPC), MariaCruz Santos (SOS Monuments) i Salvador Tarragó (UPC).
Amb anterioritat al Seminari han estat organitzades diverses activitats

 

Programa

09:00 Inscripció i benvinguda.
 
10:00 Ciutat port, quina Barcelona volem. A partir dels grans projectes de nova edificació proposats, s'obrirà el debat sobre la relació que volem establir entre el mar i la ciutat i les formes d’operar en el desenvolupament urbà. Projectes de referència: Marina Prat Vermell, Barcelona Zona d’Innovació, Nou Barri el Morrot, Revitalització del Paral·lel, Modificació del Pla d’Usos de Ciutat Vella. / Oriol Granados, president del Centre d'Estudis de Montjuïc; José Luis Oyón, doctor arquitecte, professor ETSAV, UPC; Xavier Theros, antropòleg i historiador urbà, poeta; Un representant de Repensar Poble Sec - Assemblea de Barri del Poble Sec; moderats per Emanuela Bove, arquitecta, Observatori d'Antropologia del conflicte urbà, UB.
 
12:00 Identitat, patrimoni i turisme. El projecte de Modificació del Pla d’Usos de Ciutat Vella pretén actuar sobre àrees amb una forta empenta cultural, per convertir-les en àrees d'equipament turístic i hoteler; la qual cosa ens obliga a reflexionar sobre com resguardar i equilibrar el desenvolupament turístic amb les necessitats de la ciutat. Àrees de referència: Conjunt monument a Colom, Franja Passeig Colom, Marina Port Vell. / Fernando Álvarez, director del Master de Restauració de Monuments, UPC; Vicenç Casals, doctor geògraf, professor UB; Itziar González, arquitecte i ex-regidora del districte de Ciutat Vella; Daniele Porretta, arquitecte, Col.lectiu Accions Urbanes i Arxiu Crític del Model Barcelona (UPC-ETSAB); moderats per Maricarmen Tapia, arquitecta, doctora en Urbanisme.
 
16:30 La ciutat per a qui? Usos, inversors i ciutadans. La reconversió d'edificis públics i privats com a estratègia d'inversió immobiliària o desenvolupament hoteler posa de manifest la necessitat d'un equilibri entre les activitats a la ciutat, les formes de viure-la i el rol de les institucions públiques en el fer ciutat. Àrees de referència: Conjunt Pla de Palau, Porxos d’en Xifrè, Avinguda Marquès de l'Argentera - Estació de França / Horacio Capel, Universitat de Barcelona; María Màs, de l'Associació de Veïns del Casc Antic; Josep Maria Montaner, catedràtic ETSAB, UPC; Javier Moreno, doctor en Ciència i Enginyeria Nàutica; moderats per Maricarmen Tapia, arquitecta, doctora en Urbanisme.
 
18:30 Port, ciutat i ciutadania. Els projectes realitzats, com l’hotel Vela, i els projectes de transformació per a activitats privades i de luxe, com la reforma del Port Vell, el projecte Nova Bocana, la reforma del Moll de pescadors, i l’impacte d'aquests projectes en el teixit social del barri de la Barceloneta, fan necessària la sutura de la dicotomia oberta entre la ciutat, el port i els seus ciutadans / Jordi Borja, doctor geògraf i urbanista, professor UOC; Francesc Magrinyà, doctor enginyer i professor UPC; Josep Maria Vilanova, doctor arquitecte, professor ETSAB, UPC: Un representant de l'Assemblea Portuària Veïnal (APV); moderats per Mercè Tatjer.
 
19:30 De l'experiència a les propostes / Debat obert, a càrrec de Salvador Claròs, president de l'Associació de Veïns del Poble Nou; Daniel Jiménez, advocat; Francisco Marín, portaveu de l'associació BISAUCII, de Sant Adrià de Besòs.
 
 
 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
20 de maig de 2013
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat