Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   
   

 

 

 

 
Cicle de conferències
L’Antàrtida, el continent polsant

Del 30 d’abril al 4 de juny
Centres Cívics de Barcelona

Tot i que l’Antàrtida és un continent que ens resulta molt llunyà, molts dels canvis que es produeixen al seu ecosistema poden afectar el medi ambient del nostre país. Aquest i altres temes es tracten al cicle de conferències que alguns centres cívics de Barcelona posen en marxa entre el 30 d’abril i el 4 de juny sota el títol L’Antàrtida, el continent polsant. Un cicle que vol donar visibilitat a la tasca que científics catalans i espanyols estan duent a terme allà. A més, serveix de preludi de l’onzè Simposi Internacional de Biologia que se celebrarà a Barcelona el proper mes de juliol.

El cicle s’inicia al Centre Cívic Urgell amb una xerrada que la doctora i professora del CSIC Josefina Castellví imparteix sobre els inicis de l’aventura antàrtica espanyola. La presència humana al continent s’exposa encara en tres sessions més: "La petjada del turisme a l’Àntàrtida", a Can Deu i "Exploradors a l’Antàrtida", a Guinardó, dues conferències a càrrec de professors de la UAM. I una opció valenta: "El pol Sud sens límits", al Parc Sandaru, on els membres de l’expedició homònima formada per participants discapacitats físics relaten la seva aventura.

Per aprendre més sobre la flora i la fauna hi ha programades tres sessions a càrrec de Josep Maria Gili, d’Andrés Barbosa i de Verónica Fuentes respectivament, tots tres investigadors del CSIC. "Vida en indrets inhòspits: una selva sota el gent", a les Cotxeres de Sants, explora les microalgues. "De pingüins, foques i balenes: la vida animal al pol sud", a Navas, ens apropa als mamífers marins que habiten el continent. I "Cadena alimentària al pol sud: del krill a les balenes", a Barceloneta, fa una mirada global a la vida animal.

Els amants de l’astronomia tenen una cita ineludible amb "Astronomia des del continent glaçat", que impartirà a la Casa Orlanda Jordi Isern. I el passat, present i futurs de les grans plaques de gel de la Terra l’explica el catedràtic de la UB Jaume Calvet a "Els pols: congeladors del planeta Terra", a La Sedeta.

Els públic infantil també té cabuda en l’activitat programada a Can Basté. "Llibres sobre el gel", a càrrec del profesor de la UAB Sergi Rossi, vol introduir d’una manera amena i didàctica el coneixement i la conscienciació del continent gelat.

Text i imatge recollits al web dels Centres Cívics de Barcelona.
Teniu més informació (dates, llocs i ampliació de temàtiques) al programa complet del cicle

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
10 de maig de 2013
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat