Katsuyuki Takenaka (Katsu per als amics), sosté la copa amb fermesa. Observa el color del vi. Sense presses. L’ensuma i tanca els ulls mentre s’acosta la copa als llavis, com si d’aquesta manera l’olor i el gust del vi es multipliquessin. L’assaboreix uns segons abans d’empassar-se’l... ”M’agrada la garnatxa! M’agrada la garnatxa negra i la blanca, és la varietat que dóna caràcter al Priorat”. Aquest geògraf japonès, expert en paisatge i viticultura, coneix bé el Priorat, però aquesta vegada ha vingut expressament a la Fira del Vi, ”perquè posa de relleu una comarca petita però amb uns recursos molt rics”, diu.
En Katsu beu, com a mínim, dues copes de vi al dia i, si pot ser, del Priorat, de la Terra Alta, o de qualsevol zona de Tarragona, sempre millor que qualsevol vi francès”, assegura. Nascut a Osaka i criat a Tòquio, és catedràtic de Geografia Humana a la Universitat Pública d’Aichi (la tercera ciutat del Japó). El vi que acaba de provar a l’estand de la Cooperativa de Falset-Marçà és un Ètim Vinyes Velles del 2007, de deu mesos de criança i amb un 80% de garnatxa. ”Aquest el trobo al Japó”, diu.
El 2010 en Katsu va publicar, en col·laboració amb una altra geògrafa japonesa, Yuka Saito, el llibre La viticultura espanyola com a agent de valoració de recursos tradicionals. ”El vam centrar molt en el cas català i en Tarragona especialment”, explica, i afegeix que ”per fer un bon vi cal conèixer bé i respectar el territori, per això bona part del llibre la vam fer recollint experiències de viticultors i enòlegs”.
Des de fa quatre anys en Katsu està treballant en un estudi sobre la dinamització de centres històrics en ciutats mediterrànies. L’any passat va fer treball de camp a Tarragona, Reus i Cambrils. I dimarts passat va arribar a Falset. Passejant entre els estands de la Fira del Vi —on més de seixanta cellers de la DOQ Priorat i la DO Montsant deixen tastar els seus vins— en Katsu es troba amb Angel Teixidó, l’enòleg de la Cooperativa de Capçanes. Ja es van veure la nit de divendres en un dels actes més consolidats de la Fira que se celebren fora de Falset: la Nit de les Garnatxes, on més de 1.400 persones van poder tastar la garnatxa de quatre terroirs diferents, a més de vi dolç i les botelles d’alguns cellers convidats, com el Jané Ventura del Vendrell (DO Penedès), en una festa que combina art, música, vins i bones vibracions. I en Katsu s’hi va quedar fins ben entrada la matinada.
Al costat dels estands, en una petita carpa, una sessió de luxe per a no iniciats: l’enòleg Joan Asens (abans col·laborador d’Álvaro Palacios i ara amb celler propi, on elabora Orto) imparteix nocions bàsiques de tast a una vintena de visitants de la Fira.
”Vostès tenen molta llum i m’apassiona com l’aprofiten i ocupen l’espai urbà, i aquesta fira n’és una mostra”, explica en Katsu. Al seu parer, la Fira del Vi ajuda la gent a identificar-se amb el territori i el seu vi, ”A diferència d’altres fires, aquests estands representen força bé el que s’està fent per aquí”, diu. En Katsu s’ho esta passant bé, tot i que hi ha un ”però”. ”Crec que haurien d’incloure en el programa més activitats relacionades amb el paisatge: caminades, excursions...”. I una altra observació: ’Veig força cerveses a les terrasses... quina pena!”. [Sara Sans, Falset; la fotografia va signada per Vicenç Llurba]