Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 
 

Entrada lliure
Per a més informació, confirmació d’assistència o petició de certificat d’assistència truqueu als telèfons:
935 526 177 (Sra. Mireia Ferran)
935 529 103 (Sra. Marcel·la Artís)
o envieu un correu electrònic a les adreces electròniques:
mferranl@gencat.cat
martis@iec.cat
Informació recollida en el díptic divulgador.
Il·lustració fotogràfica de P. Alegre (11 de novembre de 2012), l'Empordanet des del Far de Sant Sebastià.

 

 

JORNADA

Paisatge i Història a Catalunya

4 d’abril de 2013

Institut d’Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47, Barcelona

 

La jornada es proposa mostrar l’estat de la qüestió sobre els estudis de paisatge que s’estan fent a Catalunya, des de la perspectiva de la història, en diàleg amb la geografi a i el medi ambient.

En els darrers trenta anys, els estudis de paisatge s’han anat imposant com una part important dels estudis històrics en estreta relació amb la geografi a i la biologia, des de la prehistòria fi ns a l’edat contemporània, en una visió transversal del passat basada en un enfocament sistèmic. L’anàlisi moderna del paisatge implica tenir en compte el fet que qualsevol paisatge és un sistema cultural que inclou la natura i la societat com dues cares d’una mateixa moneda. Per aquesta raó, hem de considerar el paisatge com un element de la natura, com l’expressió territorial fruit de les relacions entre la societat i el medi que l’envolta i, a més, cal afegir-hi el pes que com a valor té el paisatge en la societat.

Gràcies a les traces que solen deixar els esdeveniments en el paisatge, se’n pot intentar la reconstrucció del passat. Aquesta aproximació obliga a un enfocament d’estudis interdisciplinari i transversal. Sens dubte, l’anàlisi del paisatge actual que conserva els elements fossilitzats de les interaccions humanes i naturals és la base fonamental a partir de la qual es pot aprofundir en el coneixement dels paisatges pretèrits.

En els darrers vint anys, aquestes línies de recerca han donat molts fruits a Catalunya, han plantejat enfocaments nous, preguntes i un ric diàleg interdisciplinari, que volem fomentar amb aquesta jornada.

 

 

Programa

9:30 Acte d’inauguració: Salvador Giner, president de l’Institut d’Estudis Catalans Jaume Sobrequés i Callicó, director del Centre d’Història Contemporània.
   
Sessió de matí
10:00 Lliçó d’obertura: La traça històrica. Paisatge, patrimoni i polítiques públiques / Joan Nogué i Font, Catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de Girona; Director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya.
10:55 Paisatges rurals i periurbans de la protohistòria del hinterland d’Ullastret / Rosa Plana i Mallart, UMR 5140 Archéologie des Sociétés Méditerranéennes, Universitat de Montpeller III (Universitat Paul Valéry).
12:00 Els estudis del paisatge al territori de la ciutat romana de Tarraco / Marta Prevosti i Monclús, Institut Català d’Arqueologia Clàssica.
12:55 Paisatges culturals de muntanya a Catalunya des de la perspectiva de l’arqueologia del paisatge / Josep M. Palet i Martínez, Institut Català d’Arqueologia Clàssica.
   
Sessió de tarda
16:05 Anàlisis pol·líniques i palaeombientals per a una història del paisatge català / Santiago Riera i Mora, Universitat de Barcelona.
17:00 L’arqueologia del paisatge de la Catalunya medieval / Jordi Bolòs i Masclans, Universitat de Lleida; projecte PaHisCat.
18:05 Els estudis del paisatge a Catalunya des de la geografia / Albert Pèlachs i Mañosa, Universitat Autònoma de Barcelona.
19:00 Lliçó de cloenda: Paisatge, expressió híbrida d’història natural i d’història social / Martí Boada i Juncà, Universitat Autònoma de Barcelona.

Direcció: Jaume Sobrequés i Callicó
Directors científics: Marta Prevosti i Josep Maria Palet

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
13 de març de 2013
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat