Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Marcel Camps (coord.): Canalda 1.100 anys: 901-2001. Solsona: Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Canalda, 2001; 134 p. ISBN 84-607-2922-2.   Notícia d'E. Bertran : 
pàg.    1  ·  2 
 

El consoci Marcel Camps i Colomés va coordinar en 2001 aquest volum miscel·lànic sobre Canalda, en ocasió de la commemoració del 1.100 aniversari de la consagració pel bisbe d’Urgell d’aquesta parròquia prepirinenca del Solsonès posada sota l’advocació de Sant Julià. Aquest fet esdevé el pretext perfecte per editar una monografia d’aquesta entitat municipal descentralitzada (EMD) del terme d’Odèn, a l’alt Solsonès. Es tracta d’una petita obra coral, en què hi van prendre part, de manera del tot desinteressada, un bon nombre d’autors, amb perfils professionals d’allò més diversos, però amb un lligam afectiu amb aquest territori muntanyenc.

 

La primera part del llibre (p. 13-39) és una breu descripció geogràfica, tradicional i senzilla, però completa i rigorosa, dels aspectes físics i humans de Canalda, és a dir, pinzellades ben traçades de geomorfologia, hidrologia, climatologia, flora i fauna, usos del sòl i poblament, amb especial dedicació a repassar totes les cases disperses per aquesta EMD, que centraven l’activitat agropecuària dominant durant molt temps a la contrada. Tot seguit, es presenta un itinerari d’una dotzena llarga de quilòmetres, que recorre els indrets més destacats de Canalda, amb precisió de referències horàries i quilomètriques, els imprescindibles croquis i perfil altimètric, i alguns comentaris de caire geogràfic. La tranquil·litat que aporten dites indicacions convida a caminar sense por de perdre’s. Tots dos textos són deguts a Marcel Camps, en col·laboració amb Jaume Clapés, el primer, i amb Carles i Teresa Camps, l’itinerari (la coincidència de cognoms a l’hora de caminar, no és casual, sinó que prefigura una empresa familiar).

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
25 de gener de 2018
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat