Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Marcel Camps Colomés i Josep Ferràndiz Farré: Camins del Solsonès. 15 itineraris per la plana i la muntanya. Sant Vicenç de Castellet: Farell Editors, 2012; 127 p. ISBN 978-84-92811-31-1.   Ressenya d'E. Bertran : 
pàg.    1  ·  2 
 

Els autors, professors de secundària tots dos, són persones vinculades de molts anys al món excursionista: el consoci Marcel Camps com a membre del Centre Excursionista del Solsonès i Josep Ferràndiz com soci del Centre Excursionista de Sabadell. Plegats han participat en l’organització de les caminades populars de Canalda, que han passat ja de les deu edicions. Amb aquesta guia ens proposen d’atansar-nos a terres del Solsonès, unes contrades de poblament disseminat, que fan seu el lema de “la comarca de les mil masies,” on hom es vana que no hi ha cap semàfor, curiosa manera d’expressar una harmònica convivència amb la natura.

Aquesta guia excursionista ofereix 15 itineraris, per la plana i la muntanya, com diu el subtítol. Es tracta de recorreguts circulars (tret imprescindible quan l’aproximació es fa amb vehicle privat) i raonables per a un sol dia, ja que el més llarg fa 17 km i exigeix caminar 3 h. 45’ (15 quarts que no compten parades ni marrades). La tria és per força subjectiva, tot i la intenció, pensem que reeixida, de fer-hi sortir la diversitat de paisatges del Solsonès, fet imprescindible si un vol parar atenció als contrastos d’una comarca on la Depressió Central toca el Prepirineu, amb altituds que oscil•len entre els 600 i 900 m de l’altiplà meridional i els més de 2.000 m del muntanyam prepirinenc.

 

Cadascuna de les rutes va encapçalada per una esplèndida fotografia amb color (dels propis autors), seguida d’una breu ressenya dels principals atractius de la sortida. Després ve una fitxa tècnica amb indicació de com fer cap al punt d’inici, la distància a recórrer durant la caminada i el temps a esmerçar-hi, les cotes màximes i mínimes assolides i el grau de dificultat estimat. A continuació, comença la descripció dels itineraris pròpiament dits: les instruccions, breus i precises sobre el recorregut, amb recomptes d’altitud, temps i quilometratge acumulats a cada fita de l’excursió, que hi són per a facilitar l’orientació de qui camina.

Aquestes explicacions són farcides d’interessants i diverses referències, geogràfiques, històriques, folklòriques o artístiques -amb lletra cursiva per no confondre’s amb l’itinerari i permetre’n una lectura segregada-, que vénen a complir amb un objectiu divulgador que sempre ha anat del bracet amb l’excursionisme clàssic: fer estimar el país a partir de la seva coneixença. Complementen els textos un mapa base de l’ICC amb representació del recorregut ressenyat i un perfil altimètric del trajecte de la caminada. A més a més, hi ha quatre o cinc fotografies, també dels autors, i un dibuix final per cada ruta, degut a la ploma de Jordi Solà.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
17 de març de 2014
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat