Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
César Pasadas: Vall de Lord. 16 propostes de turisme actiu. Sabadell: Edicions Piretània, 2012-2013; 128 p. ISBN 978-84-616-2149-1.   Ressenya d'E. Bertran : 
pàg.    1  ·  2 
 

esmentades més avall), 2 aptes per fer amb raquetes o esquís de muntanya, 2 pròpiament de muntanya (ascensions a cims, amb força desnivell), 2 de bicicleta tot terreny, 2 de piragüisme i una via ferrada. Tots setze itineraris són il·lustrats amb un grapat de magnífiques fotografies (en total més de dues-centes, amb color i de grandària diversa) de l’autor -fet que prova, si és que calia, el coneixement adquirit per Pasadas caminant per la contrada- i són indicats en una bona cartografia amb coloració altimètrica.

Cada proposta va encapçalada per una breu descripció dels atractius de l’excursió, l’accés amb automòbil al punt d’inici -d’aquí la importància de l’itinerari circular- i un quadre amb les dades tècniques (grau de dificultat, distància, temps, desnivell acumulat i perfil altimètric) del trajecte. La part central de la proposta es dedica a la descripció de l’itinerari. Es tracta de ressenyes mesurades, gens farragoses, sense referències sobreres. S’hi indiquen els temps parcials entre les diverses fites de la ruta, els llocs on cal adreçar l’esguard i els elements que serveixen d’orientació. I si un està al dia de les darreres novetats de la telefonia sense fils, pot seguir els itineraris amb un aparell receptor de GPS.

 

Només cal fotografiar el codi QR de la solapa posterior del llibre amb l’smartphone i accedir al web d’Edicions Piretània.

Els interiors de les cobertes del llibre són aprofitats per presentar mapes d’escala diversa, que poden estalviar cartografia complementària. Al de la Vall de Lord hi ha dibuixats els setze itineraris ressenyats i amb això es demostra l’equilibri d’una tria que abasta tota la contrada. La guia annexa, finalment, cinc pàgines dedicades a l’oferta d’allotjament i restauració (amb indicació de les respectives pàgines web, com no podia ser altrament) de Sant Llorenç i municipis de la rodalia -hom no pot passar per alt el valor cultural de la gastronomia centrada en els productes de la terra, oi?-, així com diverses adreces d’interès. Un pot acabar dient que Vall de Lord. 16 propostes de turisme actiu és, a més d’una eina pensada i reexida per a ser útil, una guia engrescadora, que fa venir deler de fer cap a la Vall de Lord. Indrets mítics de l’excursionisme com ara el Pont Quebradís o el Capolatell de Busa i paratges de referència a la comarca com el Pla de Sòbol o la Bòfia del Port del Comte us hi esperen. [Enric Bertran]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
18 d'abril de 2013
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat