Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Josep-Joan Piquer i Jover: Vallbona. Guia espiritual i artística. Barcelona: Editorial Claret, 1993 [1a ed.: 1983]; 95 p + 3 làmines. ISBN 84-7263-877-4.   Nota preliminar a la 2a ed. : 
pàg.    1 
 

Nota preliminar

L’any 1983 Josep Joan Piquer va acabar de redactar aquesta guia del monestir i del poble de Vallbona.

Una obra de divulgació, sense cites erudites ni notes de peu de pàgina. Però una obra realitzada amb un criteri rigorós, segur d’escollir i consignar sempre el més important. L’estil és clar, planer, en alguns moments poètic, expressiu de l’amor sincer que ell sempre havia sentit pel monestir i el seu entorn.

Exhaurida la primera edició, la Comunitat cistercenca de Vallbona presenta ara la segona, en la qual ens hem limitat a posar al dia, tant pel que es refereix al cenobi com al poble, totes les dades que han canviat durant els darrers deu anys (horaris, costums, serveis, usos, etc.).

Però l’obra resta bàsicament la mateixa, i per això transcrivim a continuació uns paràgrafs essencials de l’autor en la nota preliminar de l’edició anterior, expressius de la idea concebuda per ell i realitzada amb tant d’encert.

 

En resum, el llibre compta amb quatre capítols preliminars, relatius al contorn físic i espiritual, a la vida de la gent pagesa i a la comunitat de monges, i altres tres dedicats a la descripció minuciosa de totes i cadascuna de les dependències monàstiques. Cada capitell i cada mènsula han estat historiats amb una descripció gairebé exhaustiva, dins del context de l’època. L’originalitat d’aquesta obra consisteix a remarcar la interrelació existent entre l’arquitectura monàstica i la vida de pregària de les monges.

Finalment, volem fer constar que per a la identificació dels fets i llocs que no compten amb un recolzament històric suficient, en alguns casos ens hem valgut del testimoniatge aportat pels records dels vells.

Hem d’agrair les ajudes que hem rebut per a la confecció dels apèndixs, relatius al nombre de còdexs existents a l’arxiu, de Josep Janini; al nombre de pergamins registrats, de sor Isabel Navascués; als pergamins de Vallbona existents a l’Arxiu Històric Nacional, de Francina Solsona i a la recerca i dibuix de les marques de picapedrer, de sor Rosa Maria Piquer.

Confiem que aquesta nova edició, profusament il·lustrada, renovarà i consolidarà l’èxit de la primera.

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
14 d'agost de 2012
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat