Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Francesc Gurri i Serra: Rutas turísticas de Cataluña. 2 vol. Barcelona: editorial Alpina, 1966 i 1969; 175 i 162 p. ISBN 84-7011-009-8 i 84-7011-053-5 (de la 2a ed., 1975-1974, respectivament).   Ressenya d'E. Bertran : 
pàg.    1  ·  2 
 

Barcelona, com ara les muntanyes de Tarragona i les Terres de l’Ebre, o les comarques pirinenques del Pallars, o només per destacar la possibilitar d’enllaçar unes i altres rutes, com ara el Collsacabra i la vall d’Hostoles, o la vall de la Gavarresa, que recorre part del Lluçanès i del Moianès. Tanmateix, el plantejament quant a presentació dels recorreguts i diversitat temàtica continguda continua sent el mateix.

Ambdós llibres duen una vintena llarga de fotografies en blanc i negre, encartades de quatre en quatre, facilitades pel Servicio de Catalogación de Monumentos de la Diputació de Barcelona, on treballava Gurri, o tirades per Joan Tous, Pere Català Roca i el propi autor, entre d’altres. Algunes d’aquestes instantànies adquireixen, amb el pas dels anys, un inestimable valor documental, perquè testimonien com ha canviat la fesomia de les poblacions de Catalunya -Sant Feliu de Guíxols fa mig segle, posem per cas- o com n’eren de difícils les excursions per les atrotinades vies secundàries de casa nostra -només cal veure el Giravolt fondo de la carretera de Gavà a Begues.

 

Els dos llibres acaben amb un índex toponímic dels principals llocs descrits. Permeteu-me de proposar -mig en broma, mig seriosament- que comproveu si Francesc Gurri coneixia -tal com assegurava- tots els indrets de Catalunya. Penseu en quatre o cinc llocs, no gaire coneguts, però que considereu dignes d’una visita, i cerqueu-los en aquest índex alfabètic. Jo ho he provat amb la Clua, el castell de Llordà, Sant Joan Fumat, Valldarques i el dolmen de la Pedra Gentil. Hi són tots cinc. [Enric Bertran]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
30 de maig de 2012
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat