Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Eduard Fontserè: La tramuntana empordanesa i el mestral del golf de Sant Jordi. Ginebra: Institució Patxot de Catalunya, 1950; 92 p.   Notícia editorial : 
pàg.    1 
 
 

El creador i director del Servei Meteorològic de Catalunya fins a la seva desaparició fa en aquest llibre un estudi profund dels vents del quart quadrant de Catalunya, que, als dos extrems de la costa catalana assoleixen una violència notable per causes purament locals i que, per consegüent, constitueixen una característica geogràfica digna de ser inclosa en la definició física del país.

El professor Fontserè, després d’estudiar les circumstàncies que determinen l’aparició d’aquests dos vents, els analitza en particular cada un per separat. La tramuntana de l’Empordà i el mestral del golf de Sant Jordi són estudiats amb detall i amb profusió de croquis i fotografies i hom passa revista a la violència d’aquests vents, als límits en terra i en mar, a llur mecanisme i a la distribució estacional i horària.

Finalment, l’autor dóna compte de les observacions fetes a bord del Xauen durant les campanyes de 1933 i 1934. El volum consta de 92 pàgines, amb 8 figures i 8 làmines. [Presentació apareguda en un full en octau de l’IEC, en ocasió de la publicació d’aquesta obra als Arxius de la Secció de Ciències XXI, on es fa constar el mecenatge de la Fundació Patxot]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
21 de febrer de 2012
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat