Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Francesc Beato i Vicens : Vilanova de l’Aguda. 15 caminades pels seus paisatges i la seva història. Barcelona: 2010; 231 p. Dibuixos d’Elisenda Beato i Jordi Solà.   Ressenya de P. Alegre : 
pàg.    1 
 

D’ençà poc més d’una vintena d’anys les caminades populars han esdevingut uns esdeveniments molt significats, tant per la funció de trobada social de pobles sencers com per a difondre el coneixement del paisatge del rodal. Francesc Beato va desplegar una intensa tasca com a organitzador d’excursions col·lectives arreu de Catalunya, ja sigui per a recolzar iniciatives d’entusiastes locals, ja sigui al capdavant de socis i amics del Centre Excursionista de Catalunya. No va deixar de preparar-ne i d’assistir-hi fins al mateix dia de la seva tràgica desaparició. A més a més, en va compendiar qui-sap-les en articles solts, publicats a les revistes excursionistes i locals, o en llibres i opuscles, com és el cas d’aquesta publicació, la qual, desgraciadament, haurà estat la darrera i última.

El llibre recull la descripció de les rutes de les caminades populars efectuades pel rodal vilanoví, any rere any, d’ençà 1996. Cada excursió tracta, el més sovint, de resseguir al llarg d’una jornada un circuït amb sortida i arribada al poble de Vilanova mateix. Alguna, però, segueix una ruta radial, fins atènyer alguna localitat veïna (Tiurana, Ponts, Biosca, Guissona, etc). En un i altre cas, les caminades sobrepassen el terme estricte de Vilanova de l’Aguda i s’endinsen decididament en els termes del rodal. És per això que el títol del llibre bé podria haver fet referència a les terres del Segre Mitjà. En aquest sentit, i ben simptomàticament, el llibre es clou amb la reproducció monocroma del “Mapa de la comarca del Mig Segre”, publicat el 1935 al Diccionari enciclopèdic de la llengua catalana de l’editorial Salvat de Barcelona.

 

Els trajectes de cada caminada són descrits amb molta cura, tant pel que fa a l’enfilall de camins i corriols per resseguir com als temps de recorregut parcial. Naturalment, les rutes també queden dibuixades sobre fragments de mapes topogràfics adients. Qualsevol que vulgui repetir-les, no ensopegarà amb cap entrebanc ni malentès per fer-ho. Ultra la descripció, diguem-ne “tècnica”, de les caminades, Vicenç Beato hi ha afegit abundosa documentació històrica sobre el món rural, el patrimoni arquitectònic i les manifestacions de la natura dels indrets visitats. D’entre aquesta documentació destaca la reproducció dels articles del Diccionario de Pascual Madoz i dels fragments dels viatges de Francisco de Zamora avinguts amb cada paratge, ermita o caseria. En base a aquesta documentació, i d’altra d’arreplegada a diversos arxius i bibliografia especialitzada, l’autor va confegir un text de presentació general sobre el medi natural i la història de Vilanova de l’Aguda que farà bo de llegir abans d’emprendre qualsevol de les excursions proposades.

A l’apartat d’agraïments s’endevina prou bé que Francesc Beato va saber engrescar totes les “forces vives” de la localitat, i de més enllà encara, per a tirar endavant cada caminada. És per això que convé cloure aquesta notícia de les quinze caminades pels paisatges i la història de Vilanova de l’Aguda i el Mig Segre oriental amb les paraules finals de la introducció d’Anna Canes i Gou --l’Anna de cal Tarrés-- : “a mesura que anireu llegint, si sou d’aquí podreu recordar tots aquells indrets que ja coneixeu (o no) però que ja gairebé teníeu oblidats, i si sou forans de ben segur que us agafaran ganes de conèixer-los i us podeu animar a venir a donar una volta, tal com ja van fer ja fa bastants anys el nostre amic Francesc i el seu germà, que van venir, els va agradar... i avui, amb aquesta publicació, tots podem gaudir del resultat d’aquella excursió.” [Pau Alegre, desembre de 2010]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
30 de desembre de 2010
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat