Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Joaquim Pla i Cargol: La provincia de Gerona. Girona: Dalmau Carles, Pla, 1945; 493 pp. + làms. s/n + mapa.   Ressenya de S. Llobet (1946) : 
pàg.    1 
 

El llibre que passem a comentar ve a ser com un diccionari geogràfico-històric, per l'estil del volum que Joaquim Botet i Sisó va dedicar a la província de Girona dins l'obra Geografia general de Catalunya, dirigida per Francesc Carreras Candi.

De manera semblant a aquell, el llibre porta una introducció general en la qual se n'estudia de conjunt l'aspecte geogràfic en sengles capítols i se'n descriuen les comarques principals. Tanmateix, en tots aquests capítols preliminars predomina la descripció planera, sense cap mena de vel·leïtat interpretativa. L'estadística i les dades administratives ocupen qui-sap-lo sense que per això els manqui interès. Tot seguit es presenta la geografia històrica, amb una dedicació més arrodonida, com es correspon amb l'abundor de bibliografia especialitzada sobre el tema. Tanmateix, cal advertir que tots aquests capítols estan tractats de manera sumària, de ben segur de forma premeditada, pel fet d'estar dirigits a l'anomenat gran públic. Així en només dues-centes planes, sense comptar les dels gravats intercalats, es passa revista, ni més ni menys, a quaranta-vuit capítols.

A la segona part del llibre fan acte de presència els articles monogràfics dels municipis gironins ordenats alfabèticament.

 

Presenten la situació geogràfica de manera senzilla i els monuments arqueològics i històrics de la localitat amb algunes dades de la història local; però aporta poques notícies econòmiques. En cadascun d'aquests articles municipals s'acostuma citar les entitats de població de les quals es compon. Un índex alfabètic al final del llibre facilita la consulta d'aquestes entitats al municipi corresponent. Les localitats principals porten referències bibliogràfiques no exhaustives, generalment de caràcter històric.

Al final del llibre, un mapa de la casa Alberto Martín, edició de l'España Regional de Benito Chías Carbó i M. Escudé Bartolí, publicat fa anys a escala gràfica corresponent a la numèrica 1:333.333, serveix d'orientació de conjunt.

Tipogràficament ben presentat en paper cuixé, La provincia de Gerona és un llibre ben intencionat i resolt, però que, tanmateix, la seva importància no es correspon amb la rotunditat i magnificència del títol “Biblioteca Gerundense de Estudios e Investigaciones” amb el qual els editors l'encapçalen, biblioteca de la qual ja han aparegut altres tres volums de fa poc i n'anuncien altres dos del mateix autor del llibre comentat. [S. Ll. (Salvador Llobet), ressenya publicada a Estudios Geográficos, 24 (1946), pp. 574-575; versió catalana de P. Alegre (2009)]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
29 d'octubre de 2009
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat