Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Climent Picornell, Joana Ma. Seguí i Antoni Guinard: 700 anys de cartografia de les Illes Balears. Ciutat de Mallorca: l’Ajuntament, 1986; 126 pp. ISBN no consta.   Revisió de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2 
 

tenir un lloc molt destacat. La inclusió de cartografia efectuada per mapistes de moltes altres nacionalitats va ser un encert evident de l’exposició. Pel que fa als produïts durant els dos darrers segles s’aprecia un esforç evident per a no deixar-ne cap per verd: topogràfics, nàutics, de base geodèsica, geològics, de comunicacions, etc. Tot amb tot, no hi hem trobat cartografia estadística, com podrien ser els mapes de densitat de població, de producció agrària i industrial, etc.

El cos de la publicació combina una vintena de planes de text explicatiu amb la reproducció en blanc i negre i a tota plana d’una generosa selecció de les obres exposades, ben bé la meitat. Els autors del text foren els professors Climent Picornell, Joana M. Seguí i Antoni Ginard del departament de Geografia de la Universitat de les Illes Balears. Podem suposar que van ser ells mateixos qui van tenir cura del bon ordre o comissariat de l’exposició. No he trobat pas cap rastre que els endossi aquesta responsabilitat crucial en tota la publicació.

 

Al capdavall, però, l’absència de qualsevol esment a objectius generals, als criteris seguits per a la selecció de les peces i a la problemàtica documental que qualsevol exposició comporta de manera ineluctable, em fa dubtar de la veracitat d’aquella coincidència hipotètica.

El text és estructurat sobre la petja de les grans etapes del desenvolupament tècnic i de l’impacte social de la cartografia europea. La presentació de cada apartat és de caient molt general -una bona síntesi dels manuals d’història de la cartografia més coneguts fa vint anys- amb la finalitat d’emmarcar convenientment la producció dels mapes de les Illes Balears. El comentari i la valoració d’aquests mapes ocupa alguns paràgrafs al final de cada apartat. Possiblement, no era pas el lloc i el moment per a disquisicions més dilatades. D’aleshores ençà, temps hi ha hagut per a ampliar i polir aquella primera visió, potser d’urgència però prou vàlida, establerta per l’exposició del Palau Solleric de 1986.

[Pau Alegre, 22 de maig de 2009]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
18 de setembre de 2009
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat