Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Jaume Busquets (dir.): Fitxes de bones pràctiques en el paisatge vitivinícola del Penedès. Barcelona: Departament de Política Territorial i Obres Públiques, 2006; 45 pp. en 10 fitxes desplegables en carpeta d’anelles; il•lustrat. Coordinació de Cinto Hom i Júlia Robert. ISBN 84-393-7342-2.   Presentació del llibre : 
pàg.    1  ·  2 
 

L’any 2004, davant la preocupació creixent del sector vitivinícola pel futur del paisatge de l’Alt Penedès i com a resultat d’un conveni marc signat entre l’associació ”Terra Vitium Penedès”, la Generalitat de Catalunya i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, es va elaborar l’Estudi del paisatge vitivinícola de l’Alt Penedès.

Aquest treball proposava la redacció d’una Carta del Paisatge de l’Alt Penedès com un instrument útil de concertació d’estratègies sobre el paisatge de la comarca. El document el signaven el 15 d’octubre del 2004 els principals agents implicats: els ajuntaments i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat, l’Institut Català del Vi (INCAVI) i diverses entitats i associacions professionals.

La Carta del Paisatge inclou un Codi de Bones Pràctiques Vitivinícoles per a la Preservació del Paisatge de l’Alt Penedès que, amb caràcter indicatiu i sense vinculació normativa, pretén esdevenir un instrument al servei d’una viticultura de qualitat i de valoració del paisatge.

 

L’any 2005, i novament des del sector implicat, es manifesta la voluntat de materialitzar el Codi de Bones Pràctiques en una guia que compleixi tres objectius:

  • Ser una eina útil per als viticultors i elaboradors que vulguin aplicar el Codi de Bones Pràctiques en les seves explotacions i empreses.
  • Esdevenir un instrument de conscienciació, formació i educació de la ciutadania en els valors socioambientals i econòmics del paisatge vitivinícola del Penedès.
  • Reconèixer el paper fonamental del viticultor en la creació i manteniment del paisatge de la vinya.
Per tal d’assolir aquests objectius, en l’elaboració d’aquestes Fitxes de bones pràctiques en el paisatge vitivinícola del Penedès s’ha cercat l’equilibri entre el rigor tècnic i el caràcter divulgatiu.

En aquesta primera fase s’han redactat deu fitxes que, seguint el mateix esquema del Codi de Bones Pràctiques, es distribueixen en cinc grans blocs sobre diferents aspectes de la producció: econòmics, ecològics i socials.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
30 de març de 2009
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat