Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Lluís Solé Sabarís (dir) : Geología de los alrededores de Barcelona. Guía práctica. Madrid: Ministerio de Educación Nacional, 1964 (Publ. de la Dirección General de Enseñanza Media, 379; col. "La Nueva Geografía"); 136 pp.   Notícia de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2 
 

La Inspecció d'Ensenyament Mitjà de Barcelona va tenir la pensada, possiblement impel•lida per directives originades a Madrid, d'organitzar cursets d'ampliació de coneixements per als professors dels instituts de la província (els de Barcelona i el de Manresa) i d'altres col·legis que aleshores impartien el batxillerat. El Dr. Solé va tenir cura de l'organització i direcció d'un d'aquests cursets, el de temàtica geològica és clar, durant el curs 1960-61. Coneixedor excel·lent del cicle educatiu de secundària --ell mateix havia estat professor d'Institut-- va decantar les activitats de la seixantena d'inscrits, tots els que podia encabir un autocar dels grans, vers el coneixement directe de les formacions geològiques mitjançant excursions de dissabte, un parell per mes, fins a un total de nou. L'ambient de les sortides, el qual trasllueixen les fotografies que acompanyen el text, potser va rememorar el de l'Institut-Escola de la Generalitat, abocat decididament cap a l'ensenyament amb base pràctica: caçant fòssils al Garraf, comprovant la foliació de les pissarres del Collserola, recollint mostres a la Muntanya de Sal de Cardona, etc. Tot plegat a fi i efecte que els professors de les Ciències Naturals, matèria impartida, si no recordo malament, a tercer i a cinquè curs del Batxillerat de sis anys, prenguessin mides

 

de les possibilitats pedagògiques que oferien les sortides geològiques. De ben segur que Solé els va donar pistes a pleret en el transcurs de les caminades.

Els continguts de la publicació, titulada a l'interior, diversament a allò que figura a la portada, com Ciclo de geología práctica sobre los alrededores de Barcelona, s'enceten amb una síntesi dels grans trets geològics de Catalunya amb el títol de "Características geológicas de la región barcelonesa" [17-48] per tal de no esverar, no caldria dir-ho, esperits massa sensibles que no passaven d'un "sano regionalismo". La trentena de planes resumeixen esplèndidament els trets físics de Catalunya els quals havien estat descrits i explicats pel mateix Solé al primer volum de la Geografia de Catalunya, amb més amplitud, del qual tot just acabava de completar la publicació. Òbviament, reproduïa els blocs diagrama d'evolució del relleu i altres materials gràfics i tabulars els quals havien estat presentats en aquella obra magna amb la sola variació de la llengua de les llegendes. Uns materials que encara avui són indefugibles per a entendre la diversitat d'estructures de totes les eres geològiques, fins i tot de les més properes o a dins del tot de la "región barcelonesa".

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
16 de novembre de 2007
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat