Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Pau Alegre (coord.): Tecnología geográfica para el siglo XXI. Ponencias y comunicaciones del VIII Coloquio del Grupo de Métodos Cuantitativos, Sistemas de Información Geográfica y Teledetección (AGE). Cerdanyola del Vallès: Universitat Autònoma de Barcelona; Departament de Geografia, 1998; 397 pp. ISBN 84-8416-270-2.   Notícia del coordinador : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

gran esdeveniment local sota la direcció de José Gurría. Les reunions precedents, un parell de dies en ambient gairebé familiar, van quedar fora d'òrbita, esquifides i escarransides. Sense atènyer la ressonància social de l'edició extremenya, les celebrades a Ciutat de Mallorca (1990) i a Saragossa (1992) van tenir un caient semblant de la mà d'Onofre Rullan i Joana Ma. Seguí, la insular, i de Severino Escolano, l'aragonesa. Bon nivell d'inscripció, d'excursions i d'àpats, potser no ho era tant en nivell de discussió.

L'interès específic pels mètodes quantitatius com a objecte de recerca havia decaigut considerablement a començament de la dècada dels anys noranta. Així, en els darrers col·loquis esmentats les aportacions relatives a aplicacions de Sistemes d'Informació Geogràfica (SIG), per un cantó, i d'anàlisi de cobertores vegetals mitjançant tècniques de teledetecció, per altre, augmentaren considerablement en nombre i qualitat. La difusió de la microinformàtica va facilitar l'ampliació de la nòmina d'investigadors en d'aquests dominis de la recerca geogràfica. Així, el sisè col·loqui, celebrat a Màlaga el 1994 sota el comandament d'Eusebio García

 

Manrique i de Ma. Carmen Ocaña, l'assemblea del grup va decidir el canvi de nom per a donar entrada de dret, atès que de fet ja hi eren, aquells àmbits d'estudi. Es pot considerar com la frontissa del canvi d'orientació temàtica del grup i dels col·loquis. Les aplicacions de SIG i de teledetecció seran majoritàries a les edicions de Vitòria, organitzada per Joseba Juaristi, i de Bellaterra que tot seguit, finalment, passo a comentar.

Les ponències del col·loqui varen anar a càrrec del Dr. José Creus Novau, investigador de l'Instituto Pirenaico de Ecología (Jaca) CSIC, qui va introduir el tema de la variabilitat i estabilitat del clima de la península durant el darrer mil·lenni en base a l'anàlisi dels anells de creixement dels arbres o dendrocronologia; del Sr. Michael Gould d'ESRI-España sobre innovació en SIG; i del Dr. Emilio Chuvieco sobre l'anàlisi de canvis en l'evolució fenològica dels vegetals mitjançant l'anàlisi multitemporal en teledetecció. Tot plegat desenvolupat sota la presidència del Dr. Antoni F. Tulla del Departament de Geografia de la UAB i amb l'assistència tècnica de Francesc X. Camps.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
30 de gener de 2007
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat