Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Anna Ma. Adroer i Tasis, Ma. Dolors Florensa i Asensio i Josep Ma. Gasset i Argemí: Catàleg del Fons Cartogràfic de l'Institut Municipal d'Història; (I) Mapes antics de Catalunya, Balears i València (segles XVI-XIX), i (II) Mapes antics de la península Ibérica i de la resta del món (segles XVI-XIX). Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 1986 i 1994; 237 pp. cadascun; presentació de Ma. Aurèlia Capmany. ISBN 84-7609-112-5 i 84-7609-697-6.   Notícia de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2 
 

Els dos volums d'aquest catàleg mostren el fons de cartografia antiga (segles XVI-XIX) que posseeix l'Institut Municipal d'Història de Barcelona (IMHB), a ca l'Ardiaca, el qual és un dels més rics entre les institucions públiques catalanes pel que fa a documentació cartogràfica.

El volum primer, dedicat al fons de mapes antics que presenten el conjunt complet o parts significatives dels àmbits geogràfics de Catalunya, Balears i València recull la descripció de 109 peces cartogràfiques, gairebé totes elles reproduïdes en dimensions i qualitats prou generoses com per poder-ne apreciar a bastament els seus trets distintius. Vénen a ser veritables facsímils en petit. Si li afegim l'extensa i primmirada descripció catalogràfica, va emprar --per primera vegada a Catalunya en la publicació d'una col·lecció-- les normes ISBD (CM) International Standard Bibliographic Description for Cartographic Materials, les quals permeten

 

l'intercanvi i comprensió internacionals dels elements de la fitxa, poc se'n falta per arribar a tocar el mapa de veritat. El treball de les arxiveres i bibliotecàries Anna Ma. Adroer i Ma. Dolors Florensa va ser a consciència sota la supervisió de Josep Ma. Gasset, enginyer i membre de la International Society for the History of Cartography.

En la introducció del mateix volum primer, Josep Ma. Gasset esbossa d'antuvi els grans tombants de la història de la cartografia europea des de les acaballes del segle XV fins al segle XIX, límits cronològics del catàleg. El marc de referència general de la col·lecció de mapes de les terres catalanes es completa amb una breu exposició sobre l'evolució del prototipus de mapa de Catalunya d'ençà el realitzat per Joan Baptista Vrients entre 1602 i 1605 per encàrrec de la Generalitat. Ambdós topants, exposats en un to divulgatiu adient, seran de gran ajuda per a l'observador de les reproduccions.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
10 de juliol de 2006
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat