Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Pere Tobaruela i Jaume Sans : El delta del Llobregat. Terres d'oblit. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2003 (Col. Descoberta, 1); 120 pp.;
ISBN 84-8415-474-2.
  Notícia de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2 
 

"D'entrada, a les paradoxes del delta presentem i plantegem una sèrie de reflexions sobre una qüestió bàsica: el malmès estat actual de les terres deltaiques i les incertes perspectives de futur. Una qüestió que, donada la seva significació, posem sobre la taula al llarg dels capítols posteriors. "

En efecte, s'hi referiran ben sovint en l'apartat més dilatat, el que potser té més retirada amb una guia de viatge. És així com...

A crònica des del l'aire, i tal com apuntem al principi del dit capítol, la nostra proposta és que el lector vagi a quatre miradors limítrofs del delta, situats a Montjuïc, Cornellà de Llobregat, la muntanya de Sant Ramon i el Garraf. D'aquesta manera, "enlairat" en aquests miradors l'observador tindrà a l'abast el paisatge del delta."

Al capítol següent, els autors ens demanen col·laboració:

 

"A els canvis de pell, demanem al lector un esforç suplementari, i l'obliguem a fer continus viatges al passat del delta -tant al passat més reculat com al passat més proper--. La finalitat d'aquest esforç suplementari no és una altra que fer-li cinc cèntims sobre les grans transformacions que ha experimentat la plana deltaica al llarg del temps, simplement."

No és pas una invitació a la nostàlgia. Tanmateix, i en paraules de Tobaruela i Sans, ens mostren com "...malgrat els canvis que ha sofert, encara hi ha indrets del delta en què és possible imaginar que res no ha canviat."

"Per acabar, a la descoberta del delta, convidem l'observador a trepitjar aquest àmbit geogràfic, amb l'objectiu de descobrir diversos indrets i elements amb una història pròpia que ajuden a conèixer la realitat actual."

[pau alegre, agost de 2003]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
10 de setembre de 2003
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat