Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Josep Ma. Rabella i Vives (dir.): Atles de la Península Ibèrica. Barcelona: Edicions 62, 1998 (El Cangur/Atles, 263); 63 pp. ISBN 84-297-4437-1   Notícia de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2 
 

Col·lecció dels mapes topogràfics i temàtics bàsics de l'àmbit de referència i terres veïnes en format de dimensió reduïda. La sèrie dels mapes fisiogràfics parcials, a escala d'1:1.000.000 i amb detalls a 1:400.000, s'estenen fins a la pàgina 37. El seu disseny, basat en un simbolisme ben contrastat, fa possible apreciar d'un cop d'ull la distribució de les principals unitats del poblament, no pas tots els caps de municipi com s'anuncia a contraportada, i en relació amb la de les vies de comunicació i del relleu sense perdre de vista el marc de la divisió política. És tot un encert de compressió sense ataconament.

Des de la pàgina 38 fins a la 51 es presenten els mapes temàtics bàsics a escales d'1:15.000.000 o bé a 1:10.000.000. La distribució és d'allò més clàssica i, per tant, efectiva sense contemplacions. L'examen del mapa de les grans unitats orohidrogràfiques ens porta a la memòria el Pla Hidrogràfic que tenim en dansa.

 

Ens hauria agradat trobar algun perfil topogràfic general o, encara millor, un parell de seccions, com a guarniment del mapa de síntesi geològica. No arribaré a demanar que en els breus i justos textos a peu de pàgina es faci la glosa de la descoberta de la Meseta per Humboldt. Però n'hauria estat la cirereta més escaient.

Dues altres pàgines es dediquen a la climatologia peninsular i de les terres adjacents. No s'obliden pas els mapes de caracterització dels canvis estacionals típics de la dinàmica atmosfèrica nord-atlàntica. Tampoc no falten diversos diagrames ombrotèrmics d'estacions escollides. La temàtica biogeogràfica també abasta dues planes. Els mapes es complementen amb diversos perfils altitudinals de vegetació.

En la petita sèrie de mapes temàtics que clou l'Atles hi trobareu desplegada la distribució geogràfica de la població i de les activitats econòmiques repartides en els tres sectors clàssics. En aquest tipus de mapes és gairebé inevitable caure en una dispersió simbòlica que, el més sovint, compromet la comoditat i la rapidesa de visualització.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
15 de gener de 2003
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat