Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
  

 

 

 
Paisatge blindat

El Priorat firma la Carta del Paisatge per protegir el territori després de vuit anys de debat.

La primera prova de foc serà el projecte de Red Eléctrica: una nova línia que creua a comarca.

Sota aquest titular i textos de reclam, la corresponsal de La Vanguardia a Falset fa saber la signatura de la Carta de Paisatge, llargament esperada. Surt al quadern "Viure" (05.10.2012), p. 7.

 

 

 

El detall fotogràfic, del Montsant estant, és de P. Alegre (08.05.2010).

 

 

 
Més de seixanta entitats del Priorat van signar ahir el document que ha de garantir que el desenvolupament econòmic i urbanístic de la comarca no només sigui compatible, sinó que potenciï la qualitat del paisatge. Sobre el paper – entre altres recomanacions – la Carta del Paisatge allunya futurs parcs eòlics o infraestructures amb un impacte negatiu, com la nova línia que vol instal·lar Red Eléctrica i que creuaria la comarca. Els alcaldes ja van mostrar ahir el seu rebuig a aquest projecte.

”La Carta del Paisatge marca l’inici d’una nova manera de fer les coses; és l’eina que ha de potenciar el desenvolupament que tenim en marxa i que es basa en l’excel·lència paisatgística, agrícola i turística”, va dir ahir Cèsar López, president del Consell Comarcal del Priorat, que ha impulsat la redacció del document amb el suport de l’Observatori del Paisatge i del Departament de Territori i Sostenibilitat.

En una reunió prèvia a la firma del document – que fa mesos que estava finalitzat i estava pendent de l’agenda del conseller –, Cèsar López va plantejar a Lluís Recoder la preocupació dels alcaldes pel projecte de Red Eléctrica: ”Per la comarca ja passen dues línies elèctriques de 220 volts i ara n’hi volen fer una de nova amb dues instal·lacions, una de 440 i una altra de 220”, va explicar el president del consell comarcal. Aquesta nova línia que aniria des d’Escatrón (Saragossa) fins a la Secuita (Tarragona), creuaria els municipis del Masroig, Falset i Pradell de la Teixeta. El conseller de Territori es va comprometre a parlar de l’assumpte en una pròxima reunió amb Red Eléctrica i va apostar per ”reforçar les línies que ja hi ha”, va dir, ratificant així la demanda dels alcaldes.

 
Recoder va afirmar que la carta ”no és només un projecte del Priorat, sinó un projecte de país”, i va remarcar que ”les propostes del document s’hauran d’incorporar als plans generals de cada municipi perquè el paisatge és un element econòmic clau”.

”El procés de redacció ha estat llarg perquè s’ha buscat el màxim consens i la màxima implicació de tots els agents del territori. S’ha fet molta pedagogia”, diu el director de l’Observatori del Paisatge, Joan Nogué. La del Priorat és la cinquena carta del paisatge que s’aprova a Catalunya: ”Ara, amb la crisi, es un bon moment per impulsar eines com aquesta perquè no hi ha les pressions que hi havia fa uns anys”.

La Carta del Paisatge es va posar sobre la taula quan el sector vitivinícola ja havia agafat al Priorat i, consegüentment, també hi havia una sensibilitat cap a l’entorn que xocava amb altres interessos urbanístics. El consell comarcal ha liderat un projecte en que s’han sumat tots els ajuntaments (menys Porrera, Torroja i la Torre de Fontaubella) i que ha tingut un procés molt ampli de participació. Concretament, hi han participat mig centenar d’entitats -les denominacions d’origen, entre d’altres – i fins i tot s’ha inclòs el paisatge en el currículum escolar. [Sara Sans, Falset]

  
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
5 d'octubre de 2012
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat