Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 
 
 

Col·loqui Internacional
Walter Benjamin 2012

Portbou, 3 i 4 de novembre

 

 

Deambulacions per les memòries i els paisatges de la ciutat. De la metròpoli regional a la megalòpoli global

Un dels eixos fonamentals del treball intel·lectual de Walter Benjamin fou el seu interès per les societats urbanes de la seva època, ja que les va considerar com el millor exponent de les noves pautes de comportament derivades de la Modernitat. Sens dubte, en el conjunt de la seva extensa i variada obra assagística l’estudi del fet urbà hi té un paper molt rellevant, atès que el va concebre com un aspecte determinant per a la captació de l’essència d’unes societats modernes sotmeses a profundes mutacions arran d’una progressiva i intensa industrialització. En aquest sentit, el seu Berlin natal, el Moscou de la Revolució i sobretot el París del Segon Imperi -a manera de precursor- seran els laboratoris a partir dels quals Walter Benjamin serà capaç de detectar críticament la pregonesa dels canvis que afectaven les formes de vida dels homes i dones del seu temps. La ciutat moderna va esdevenir, doncs, un espai privilegiat per analitzar les ambivalències de la Modernitat.

Actualment, entrats ja en la segona dècada del segle XXI, les aportacions de Walter Benjamin continuen essent molt suggeridores a l’hora d’afrontar la transformació urbana. Sens dubte, atès que el 80% de la població d’aquest planeta globalitzat habita en zones urbanes, les línies obertes pel filòsof judeoalemany esdevenen avui una font d’inspiració per a l’anàlisi de la ciutat contemporània. En conseqüència, el col·loqui d’enguany, seguint la mirada transversal de Walter Benjamin, planteja un recorregut –una deambulació benjaminana– per la complexitat dels paisatges urbans del present tenint en compte les memòries i oblits que els configuren. A fi de fer efectiu aquest diàleg sobre l’espai i temps urbans, el Col·loqui Internacional Walter Benjamin convoca a antropòlegs, arquitectes, artistes, filòsofs, geògrafs i especialistes en estètica i teoria de l’art.

Aquest col·loqui internacional coincideix amb el 72è aniversari de la mort del filòsof judeoalemany.
 

  Dissabte, 3 de novembre
 
8:00 Ruta a peu Banyuls-Portbou. El Viatge de les Arts Ruta Walter Benjamin. Selecció de lectures i guiatge : Clara Garí. Un projecte de Nau Côclea. Sortida de Portbou. Cal apuntar-se a l’Oficina de Turisme de Portbou abans del dia 2 de novembre de 2012. Telèfon (0034) 972125161. Preu de l’autobús: 5 euros.
16:00 Inauguració del Col·loqui Internacional Walter Benjamin Parlaments institucionals i presentació de la Càtedra Walter Benjamin, Memòria i Exili.
16.30 L’amistat elegíaca com a proposta política benjaminiana en la ciutat moderna¸ conferència a càrrec de Lluís Virgili Montull (Doctor en Filosofia).
17:30 El cinema passejant per la ciutat¸ conferència a càrrec d'Imma Merino (Universitat de Girona).
19:00 Taula rodona: A propòsit de Walter Benjamin: habitar, ordenar i imaginar l’espai urbà al segle XXI. Amb la participació d’Octavi Rofes (Escola Eina i Universitat Pompeu Fabra), Martí Peran (Universitat de Barcelona), Domènec (artista visual), Marta Serra (Universitat Politècnica de Catalunya) Modera: Joan Nogué (Universitat de Girona).
20:30 Presentació del projecte Abad- Benjamin. Correspondències, a càrrec de Francesc Abad (artista visual) i Claudia Kalász (Goethe-Institut Barcelona). Una part d’aquest projecte, durant els dos dies que se celebren els actes corresponents al Col·loqui Internacional Walter Benjamin, estarà exposada a la mateixa sala que tindran lloc les conferències (www.mural-abad.net).
   
 
  Diumenge, 4 de novembre
 
11:00 Acte d’homenatge a Walter Benjamin al cementiri de Portbou. Ofrena floral i parlaments.
12:00 Acte del veredicte del Jurat del Premi Internacional Walter Benjamin (primera fase del premi, any 2012).
   
 
  Totes les conferències es faran a la sala d’actes del Centre Cívic Ca l’Herrero, (C/Méndez Núñez s/n, Portbou).
  Direcció: Jordi Font Agulló (MUME) / Jörg Zimmer (Càtedra Walter Benjamin, Memòria i Exili / Universitat de Girona).
  Coordinació: Maximiliano Fuentes (Universitat de Girona/MUME).
  Consell Assessor: Francesc Abad (artista); Xavier Antich (Universitat de Girona); Fina Birulés (Universitat de Barcelona); Montserrat Galceran (Universidad Complutense de Madrid); Jordi Llovet (Universitat de Barcelona); Pilar Parcerisas (CoNCa); Àngel Quintana (Universitat de Girona); Enzo Traverso (Université de Picardie Jules Verne–EHESS); Erdmut Wizisla (Walter Benjamin Archiv, Berlin).
  Organització: Consorci del Museu Memorial de l’Exili (Ajuntament la Jonquera, Generalitat/Memorial Democràtic, Consell comarcal Alt Empordà, Universitat de Girona).
Ajuntament de Portbou.
Càtedra Walter Benjamin, Memòria i Exili; Universitat de Girona.
  Amb el patrocini de: Diputació de Girona.
  Amb la col·laboració de: Nau Côclea.
 
 
 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
27 de setembre de 2012
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat