Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 
Atles de la industrialització de Catalunya: 1750-2010 / Jordi Nadal, Josep Ma. Benaül i Carles Sudrià (directors). Barcelona: Vicens-Vives, 2012; 529 p. ISBN 978-84-682-0758-2.

 

 

 

En l'avinentesa de la publicació d'aquest llibre, el valor del qual no escaparà a ningú, val la pena recordar que la Societat Catalana de Geografia va acollir, ja fa alguns anys, l'acte de presentació de l'Atlas de la industrialización de España: 1750-2000, el qual cal considerar com l'obra antecedent i de referència immediata.

 

 

El present Atles de la Industrialització de Catalunya, 1750-2010 té com a finalitat principal oferir una visió gràfica i quantitativa del procés de transformació econòmica que ha marcat decisivament la nostra història contemporània, dotant-la del seu tret més característic dins el món mediterrani: una industrialització de llarg recorregut i de notòria intensitat.

Tres preocupacions han guiat aquest projecte. En primer lloc, que el contingut s’ajustés a la idea bàsica de l’obra, expressada en el títol. En aquest sentit s’ha procurat que, a més de l’evolució del sector industrial, el lector hi vegi reflectit el conjunt de factors que han acompanyat el procés d’industrialització (dels canvis demogràfics fins a l’evolució de les xarxes de transport, el desenvolupament del sistema financer o la formació del capital humà). En segon lloc, s’ha volgut presentar l’evolució de la indústria en els diferents períodes amb el màxim detall i precisió possibles, tant pel que fa a la localització dels centres productius com a la identitat de les empreses involucrades. Això comporta en molts casos la incorporació d’informació inèdita de valor notable, que el lector interessat podrà consultar còmodament gràcies als índexs de topònims i d’empreses inclosos a les darreres pàgines del volum. Finalment, s’ofereix una interpretació global del procés d’industrialització de Catalunya que incorpora textos, gràfics i mapes organitzats en els grans apartats corresponents a les fases successives de la història econòmica contemporània de Catalunya i d’Espanya.

El volum es complementa amb un CD que conté les dades reflectides en els gràfics i mapes i les fonts corresponents. [Notícia editorial]

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
12 de setembre de 2012
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat