Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
  

 

 
L'incendi de la Jonquera : 103,27 km2 per rebrostar i quatre vides debolides irremeiablement. Els mitjans de comunicació s'han fet ressó a bastament de la tragèdia humana que ha significat la cremadissa de l'Alt Empordà. Des d'aquest modest Obrador Obert, el butlletí digital de la SCG ens afegim al clam de solidaritat amb les víctimes i amplifiquem encara més l'exigència d'extremar la prudència amb el foc de qualsevol mena al camp.

Cent tres quilòmetres quadrats calcinats no és pas poca superfície. Ve a ser gairebé la del terme municipal de Barcelona. Però rebrotaran. Oimés quan dintre del perímetre afectat han restat claps prou estesos de bosc i bosquina incòlumes, els quals facilitaran la difusió del repoblament, tant l'espontani com el planificat. Són excepcions ben visibles en el mapa que acompanya el resum del treball de superficiació de l'afectació del foc efectuat i difós per l' Institut Cartogràfic de Catalunya. Ens plau reproduir-lo.

 

 

Davant la necessitat del Servei de Prevenció d'Incendis Forestals del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Ambient de conèixer la superfície realment cremada de l'incendi de la Jonquera que s'inicià el passat diumenge 22 de juliol, l'Institut Cartogràfic de Catalunya ha procedit a captar les imatges aèries necessàries, a rectificar-les convenientment i a realitzar l'anàlisi de les mateixes.

Per a l'obtenció de les imatges, el dia 26 de juliol es va dur a terme un vol amb càmera mètrica digital sobre l'àrea afectada, en el qual es varen enregistrar imatges color i infraroig color de 35 cm de resolució.

A partir de les imatges s'ha generat una ortofoto d'un metre per píxel de resolució. Durant el procés s'ha rectificat les 4 bandes espectrals (infraroig proper, vermell, verd, blau) amb orientació directa i un MDT amb malla d'1 m provinent de lidar. Finalment les imatges s'han mosaicat sense dissimular les transicions entre fotogrames en dos productes diferents: un en RGB per obtenir un color realista i un altre en IRC (infraroig proper, vermell, verd) per facilitar la fotointerpretació de la zona cremada.

Un cop efectuades les correccions geomètriques i radiomètriques necessàries per poder obtenir una geoinformació de qualitat, s'ha procedit a aplicar-hi tècniques de classificació i fotointepretació, per tal de tenir-ne, en un temps de resposta mínim, una estimació de la superfície afectada el més acurada possible.

Els resultats obtinguts han permès estimar l'àrea cremada amb més precisió que la resultant de mesurar el perímetre exterior de l'incendi, ja que s'ha pogut discriminar les àrees no cremades dins d'aquest perímetre, tal com es pot observar a les imatges que s'adjunten.

La superfície total cremada s'estima que és de 10.327 ha.

En la imatge orto resultant es pot observar l'àrea cremada, una vegada aplicades les tècniques de classificació i fotointepretació. En la imatge orto prèvia a aquest procés, es poden observar els municipis afectats.

En breu aquestes imatges es podran visualitzar al servei ortoXpres.

Jaume Miranda i Canals

Director

  
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
30 de juliol de 2012
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat