L’anunci de la possible implantació d’un complex de casinos, hotels i centres de convencions, l’anomenat Eurovegas, ha desfermat un seguit d’opinions, d’especulacions i de preguntes. Ràpidament es formen opinions favorables i contràries, en funció de múltiples raons. Des de les que ho consideren a partir de la seva posició envers el joc, fins a la discussió sobre les exempcions legals que exigeix el promotor del complex.
Hi ha, però, un aspecte que resulta d’especial interès per als geògrafs i les geògrafes, que és l’evident impacte territorial que pot suposar aquest projecte. Amb unes previsions d’ocupació de 200 ha, i la voluntat d’instal·lar-se preferentment a l’àmbit metropolità de Barcelona, és indubtable que tindria repercussions sobre el teixit urbà metropolità, sobre el medi ambient, sobre la mobilitat o sobre el model turístic català. Tots aquests elements, i més, són objecte d’interès de la geografia, tant en el vessant acadèmic com en l’específicament professional dels geògrafs i geògrafes, com a analistes, ordenadors i gestors de l’espai.
És per aquest motiu que el Col·legi de Geògrafs a Catalunya i l’Associació de Geògrafs Professionals han decidit organitzar aquesta taula rodona per a debatre el model territorial que pot suposar la implantació d’Eurovegas. Un debat que no es vol plantejar com un posicionament directe i explícit sobre el projecte, sinó com l’aportació de dades i arguments, des dels diferents vessants més implicats al territori, per a poder arribar a conclusions sobre quin model territorial es generaria, a la regió metropolitana, amb aquesta implantació.
Participaran en el debat:
- Pere Suau (UAB).
- José A. Donaire (UdG).
- José A. Garcia (DEPANA).
- Lluís Parés (Unió de Pagesos de Catalunya).
Moderarà la taula rodona Helena Cruz (UAB).
Tindrà lloc a la sala d'actes del Centre Cívic Ateneu Fort Pienc (Plaça Fort Pienc 4-5; carretera de Ribes 14; Barcelona) el dimarts 27 de març, a les set del vespre.
|