Un any després d’iniciar consultes amb els alcaldes afectats, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha decidit engegar una ampliació a la carta del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. L’ampliació consistirà, en línies generals, en la incorporació al parc nacional dels terrenys declarats com a zona perifèrica que envolten el parc. Això sí: no s’incorporaran al parc tots els terrenys perifèrics, només els dels municipis que estiguin d’acord amb l’ampliació.
El govern no vol forçar la incorporació al parc. L’entrada a la zona de parc nacional comporta restriccions importants en els usos del sòl, encara majors de les que ja tenen els terrenys de la zona perifèrica, protegits fins ara dins la Xarxa Natura 2000. Tècnicament, la Generalitat podria forçar la incorporació sense consens dels afectats, però, a més de l’enfrontament amb el territori, la tramitació del procés seria més llarga i complexa i hauria de passar pel Congrés dels Diputats a Madrid, ja que l’Estat, que va traspassar la gestió a la Generalitat el 1980, té competència en matèria de límits dels parcs nacionals.
L’anterior govern tripartit ja va intentar una ampliació dels límits del parc incorporant-hi la zona perifèrica, però l’oposició d’alguns ajuntaments el va fer desistir. Fins ara quatre ajuntaments s’han oposat a l’ampliació: Vielha, Naut Aran, la Vall de Boi i Espot. Els dos primers per una qüestió de competències: no volen que terrenys aranesos quedin sota la tutela d’un organisme, el patronat del parc nacional, controlat per la Generalitat i sense cap pes específic de les institucions araneses. La Vall de Boí i Espot, en canvi, hi son contraris perquè no estan d’acord amb les contrapartides. La Vall de Boí no vol que s’hipotequi una futura ampliació de la pista d’esquí de Boí Taüll. Espot considera insuficient la dotació en recursos que té ara el parc i que podria tenir en el futur.
En el rerefons del debat també hi ha el repartiment del moviment econòmic que generen els visitants del parc: 822.000 persones l’any 2011. Actualment el parc nomes te dues entrades: la Vall de Boí i Espot, que es reparteixen en un 50% els visitants. Amb la incorporació de la zona perifèrica, també hi haurà entrada directa al parc a través de la Torre de Cabdella, Sort, Alt Aneu i Vilaller, tots favorables a l’ampliació.
La Generalitat posa en marxa ara el procés de redacció i confia a tenir enllestida la proposta d’ampliació aquest estiu. Els mapes que va fer el govern anterior preveien la incorporació de 9.201 hectàrees de zona perifèrica, i l’ampliació de la zona perifèrica amb 11.500 hectàrees exteriors que fins ara ja eren dins la Xarxa Natura 2000. La Generalitat, però, no va poder vèncer la resistència dels dos municipis aranesos i d’Espot i la Vall de Boí, i ho va deixar per al govern següent.
CiU, després d’un any de consultes, ha decidit tirar-ho endavant però de moment sense ensenyar gaire les cartes. En una nota difosa ahir, el govern situa en un mínim de 5.000 hectàrees l’ampliació. Segons fonts del govern, l’objectiu de l’ampliació és millorar el poder d’atracció de les comarques dels dos Pallars, l’Alta Ribagorça i l’Aran i trencar l’estacionalitat del turisme, molt dependent de la neu. [David Marín]