Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

 

25/02
31/03
28/04
26/05
ALTURES I SENDERES: VERDAGUER I MARAGALL DIUEN BARCELONA
Recorregut pels cims i les valls biogràfics i simbòlics d’aquests dos poetes passant per dreceres que situen l’esplendor burgesa de la ciutat confrontada amb la puixança dels moviments llibertaris barcelonins.
 
26/02
22/04
DE MONTCADA A BARCELONA: L’AIGUA A LLEVANT DE LA CIUTAT
Visita a les instal·lacions d’abastiment d’aigua de Barcelona des de l’època romana fins a l’actualitat.
 
21/04 L’AIGUA A BARCINO, UNA QÜESTIÓ DE PENDENTS
Itinerari que transcorre per les infraestructures hidràuliques conservades de la colònia romana.
 
10/03
5/05
BARCINO/BCN
Un viatge d’anada i tornada entre Barcino i Barcelona que permet situar el pòsit deixat per la ciutadania romana i l’impacte de convertir les seves restes en monuments.
 
12/02
11/03
13/05
DE LA CIUTAT ROMANA AL PALAU REIAL MAJOR MEDIEVAL
Visita al MUHBA Plaça del Rei on s’analitza la transformació urbanística de Barcelona des de l’època romana fins a la baixa edat mitjana.
 
25/02
21/04
LA FORMACIÓ D’UNA CAPITAL. LA CIUTAT MEDIEVAL
Itinerari que parteix del Palau Reial Major per endinsar-se en el sector entorn de Santa Maria del Mar. S’hi explica la configuració espacial i social de la ciutat medieval.
 
18/02
17/03
21/04
19/05
QUAN EL CALL ERA EL CALL DELS JUEUS
Una aproximació històrica a les activitats quotidianes del segle xii al xiv pels llocs més significatius del Call Major, per acabar als espais on havia estat el Call Menor, al peu del Castell Nou. Inclou la visita a les sitges medievals del carrer de la Fruita, al centre del Call i a l’exposició Salomó ben Adret de Barcelona (1285-1310). El triomf d’una ortodòxia.
 
3/03
26/05
SARRIÀ, LA REINA ELISENDA I ELS MONTCADA
Recorregut des de la seu del Districte de Sarrià fins al monestir de Pedralbes per comprovar que la infuència del monestir s’estenia més enllà del seu recinte i que el poder repercutia en la vida dins la clausura.
 
 

 

 

26/05 LA CIUTAT DE LES INDIANES
 
12/05 LA SECA, EMISIÓ DE MONEDA I CIUTAT (SEGLES XIV-XIX)
L’itinerari posa de manifest diversos elements històrics de l’entorn urbà de la Seca, i ofereix una aproximació als punts clau per contextualitzar l’antiga fàbrica de moneda de Barcelona en relació amb el barri on està ubicada.
 
10/03
12/05
ELS VILUMARA. DE TEIXIDORS DE SEDA A GRANS INDUSTRIALS
Recorregut per la trajectòria fabril dels Vilumara al barri de Sant Pere, des del set-cents fins al segle XX.
 
24/02 L’EIXAMPLE AL POBLENOU
Des del moment en què encara era un municipi independent i s’aprova el Pla Cerdà, fins als plans del 22@, passant pels experiments urbanístics del GATCPAC i les grans urbanitzacions.
 
10/03 RAÓ, PASSIÓ I NEGOCI EN LA CONSTRUCCIÓ DE L’EIXAMPLE
Un recorregut pels acords i desacords entre el pla Cerdà, les propostes arquitectòniques del modernisme i el noucentisme i la promoció immobiliària, des del final del segle xix fins a mitjan segle XX a l’Eixample.
 
18/02
14/04
L’EIXAMPLE, LA CIUTADELLA, EL BORN I L’EXPOSICIÓ DE 1888
Itinerari que permet analitzar com al final del segle xix, a través de l’arquitectura i l’urbanisme, es consolida una àrea de nova centralitat urbana entre Ciutat Vella i l’Eixample.
 
3/03
5/05
L’OBERTURA DE LA VIA LAIETANA I LA CREACIÓ DEL BARRI GÒTIC
L’itinerari mostra quina era la percepció que es tenia del patrimoni cultural al començament del segle xx i els debats que hi va haver a l’hora de donar forma a la nova avinguda i de monumentalitzar el centre històric amb motiu de la seva obertura.
 
 

 

Els itineraris del MUHBA
Museu d'Història de Barcelona

Febrer - Maig 2012

 

18/02
17/03
21/04
19/05
LA DEFENSA DE LA CIUTAT MODERNA
Un mirador natural avançat de Collserola que va ser triat com a emplaçament a mitjan 1937 per projectar una de les defenses antiaèries més importants de la ciutat.
 
3/03
19/05
EL BON PASTOR
Itinerari pel Bon Pastor que explica la història del barri, des dels seus orígens amb les cases barates, passant pels temps del pare Botella, fins a la trajectòria de les darreres dècades.
 
17/03 BARCELONA EN DIAGONAL: TRAM CENTRAL
Un diàleg intens sobre les controvèrsies urbanes i urbanístiques inserides en les edificacions i els paisatges d’aquesta via tan representativa de la ciutat de Barcelona. Una nova forma d’aproximació a la trajectòria històrica de Barcelona.
 
18/02 BARCELONA EN DIAGONAL: TRAM DE PONENT
Un diàleg intens sobre les controvèrsies urbanes i urbanístiques inserides en les edificacions i els paisatges d’aquesta via tan representativa de la ciutat de Barcelona. Una nova forma d’aproximació a la trajectòria històrica de Barcelona.
 
14/04 BARCELONA EN DIAGONAL: TRAM DE LLEVANT
Un diàleg intens sobre les controvèrsies urbanes i urbanístiques inserides en les edificacions i els paisatges d’aquesta via tan representativa de la ciutat de Barcelona. Una nova forma d’aproximació a la trajectòria històrica de Barcelona.
 

És imprescindible la reserva prèvia. Informació i reserves al telèfon 93 256 21 22, de dilluns a divendres, de 10 a 14 i de 16 a 19 h, o a reservesmuhba@bcn.cat. El MUHBA es reserva el dret d’anul·lar una activitat si no s’arriba a un mínim de reserves.

Si no s’especifica altrament, les visites i els itineraris es fan en català. Per a grups, el MUHBA ofereix les visites i els itineraris en altres llengües, així com la interpretació al llenguatge de signes.

Les dates, els títols i les notícies dels itineraris, així com la informació general i les imatges presentades en aquesta plana, ha estat espigolat del programa del MUHBA febrer-maig 2012., en el qual també trobareu el detall de la resta d'activitats del MUHBA: exposicions, vistes, tallers, etc.

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
24 de febrer de 2012
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat