Des d’ahir és possible veure com ha evolucionat el territori català en els últims 40 anys i també conèixer com era Catalunya abans del boom de la urbanització, per exemple. El Grup de Recerca Mètodes i Aplicacions en Teledetecció i Sistemes d’Informació Geogràfica, format per membres de la Universitat Autònoma de Barcelona i del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals, ha creat el primer gran banc públic d’imatges per satèl·lit de Catalunya:
http://opengis.uab.cat/wms/satcat/index.htm
Durant els últims deu anys, l’equip ha estat ordenant i carregant en el servidor les imatges del territori català provinents del satèl·lit mes important del món per a l’observació detallada de la Terra, el Landsat. El Servidor d’Imatges de Satèl·lit de Catalunya (Satcat) és una iniciativa pionera a l’Estat que inclou gairebé 1.200 imatges d’entre els anys 1972 i 2011. L’objectiu és donar servei tant als particulars com a les empreses i les administracions, per tal que puguin veure l’evolució del territori i n’extreguin conclusions i previsions. Per exemple, amb el recull d’aquestes fotografies per satèl·lit es pot comprovar la gran urbanització que ha experimentat l’àrea metropolitana de Barcelona les últimes dècades, i també el retrocés de 0,7 quilòmetres que ha experimentat el delta de l’Ebre els últims anys. L’eina proporciona un conjunt d’imatges, en color natural i en fals color, que poden ser visionades com una pel·lícula. A més, cada imatge conté informació tècnica sobre la data, l’hora i les característiques del sensor.
El sistema Satcat ha contribuït a l’anomenada revolució petapixel que ofereix la teledetecció, és a dir, el treball dels científics amb milers de bilions de píxels, la quantitat de dades més gran sobre un tema que la humanitat ha tingut mai. Per tant, el servidor també ofereix la possibilitat que els usuaris es descarreguin les imatges per a un ús professional en aquesta branca.