Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

Coneixement geològic
de la Terra des de l’espai

Nous camins per conèixer
millor la dinàmica terrestre
 

 
XII Trobada de Professorat
de Ciències de la Terra
i el Medi Ambient de Batxillerat
 

Barcelona, 27 de gener de 2012
 

 

 

Un dels camps de treball en el qual més es posen de manifest els beneficis que ens aporta la investigació espacial, és precisament l'estudi del nostre propi món. Des que l'Sputnik-1 va inaugurar l'era de l'astronàutica l'any 1957, s'han llançat a l'espai milers de satèl·lits de tota mena. Des de la seva posició privilegiada i utilitzant una àmplia bateria d'instruments, els satèl·lits observen i estudien el nostre planeta amb un grau de precisió i fiabilitat impensables fa tan sols unes dècades. Els satèl·lits meteorològics, com ara el Meteosat, són possiblement els més coneguts per part del gran públic. Però no són pas els únics! L'estudi del clima, dels oceans o dels processos geològics es beneficien també en gran mesura de les observacions que es fan des de l'òrbita terrestre. És precisament dins d'aquest marc en el qual tenen lloc les XII Trobades de Professorat de Ciències de la Terra i del Medi Ambient del Batxillerat, enguany dedicades al coneixement geològic de la Terra des de l'espai.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Coorganitzadors:
Universitat de Barcelona (Facultat de Geologia
  i Institut de Ciències de l'Educació -ICE)
CosmoCaixa - Fundació "La Caixa"
European Geosciencies Union (EGU)
  Committee on Education
European Space Agency (ESA)
  Education and Training Activities

Lloc de celebració : CosmoCaixa; inscripcions : Institut de Ciències de l'Educació de la UB; preu : 6 €; places limitades.

Text, programa i imatge d'Islàndia facilitats per l'Obra Social de "La Caixa".


 

 

  Programa de la jornada
 
9:00 Presentació de la trobada / Lluís Cabrera, degà de la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona Anna Sanahuja, directora de CosmoCaixa.
 
9:15 Fent treball de camp des de l'espai / Jaume Calvet, Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona.
 
10:45 EGU-GIFT Distinguished Lecture: Oceans, casquets de gel i aigües continentals des de l'espai / Anny Cazenave, Laboratoire d'Etudes en Géophysique et Océanographie Spatiale (LEGOS), Centre National d'Etudes Spatiales (CNES), Tolosa de Llenguadoc.
 
11:30 Taula rodona: L'ús de dades espacials per a l'ensenyament de les ciències de la Terra i del medi ambient / Eva Oriol, Ana Ruescas, ESA.
 
12:15-12:30 Oceanides Project - de Venus a Neptune, boies oceanogràfiques / Sandrine Gayrard, Lycée Monteil, Rodés.
 
12:30-13:30 Qüestions obertes i discussió / Pere Busquets, Antoni Domínguez, Isabel Cacho i Xavier Delclòs, Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona; Angelo Camerlengui, EGU (ICREA-UB); Francesco Sart, ESA (Education and training Activities, Frascati); Carme Albaladejo, Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat de Barcelona.
 
 
 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
12 de gener de 2012
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat