Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   

 

 

El Sr. Josep Llobera (1922-2011) va obtenir el Premi Eduard Brossa (1956), atorgat per la nostra Societat, amb el treball titulat: "Els topònims de Cornellà de Llobregat". En tenir notícia del seu traspàs, la Junta de Govern de la Societat Catalana de Geografia s’afegeix al dol i vol guardar-ne memòria amb la reproducció de l'obituari signat pel Sr. Josep M. Mestres, cap del Servei de Correcció Lingüística de l'IEC, publicat a El Punt - Avui el 21 de desembre.

 

 
 

 

Estimat Josep,

una amiga comuna m'ha fet saber el teu traspàs esdevingut el proppassat dia 15 de desembre, després de tres dies d'un ràpid empitjorament de la salut, que era bastant precària de feia temps (diuen que l'edat no perdona). No m'he pogut acomiadar de tu personalment, però ho faig ara de manera epistolar.

El teu pas per l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) ha estat inesborrable: vas ésser el corrector de l'Institut abans que jo; era la denominació afectuosa que s'emprava dins aquesta institució per a anomenar els responsables màxims de la correcció de textos fins a la dècada dels anys noranta del segle passat. Vas ésser, doncs, la referència de la correcció lingüística i tipogràfica –sota la batuta del secretari general Ramon Aramon i Serra– durant disset anys, entre el 1971 i el 1988; i, un cop jubilat, encara vas col·laborar diverses vegades en publicacions puntuals durant un cert temps.

Com que em vaig incorporar professionalment a l'Institut l'any 1991, no vaig poder rebre directament el testimoni i el mestratge de qui, amb una gran senzillesa i humilitat, perfeia les publicacions i altres textos de l'IEC –tu havies rebut aquests dons d'Eduard Artells, mort prematurament l'any 1971. Com m'hauria agradat poder aprendre de tu els coneixements acumulats durant tant de temps de servei a l'acadèmia catalana de la llengua i les humanitats!

Pel teu tarannà prudent i mesurat, ningú no hauria dit que havies col·laborat amb Joan Coromines en diversos treballs de toponímia i que havies participat en el volum 3 de la Gran enciclopèdia catalana. Fins i tot es deu a tu la

 

 

 

 

magnífica revisió lingüística de la versió catalana de la Constitució espanyola del 1978, un exemple de bona redacció jurídica en català en un temps en el qual no hi havia informació publicada en aquest idioma sobre la redacció de normes articulades.

També vas fer part de la històrica Junta Assessora per als Estudis de Català (JAEC), que avaluà els aspirants a professors de català d'adults durant un grapat d'anys, i l'any 1985 vas substituir el gramàtic Albert Jané, encara que per poc temps, en la redacció de la columna “El llenguatge” del diari Avui.

Des del teu Cornellà de Llobregat has desplegat diverses publicacions de gramàtica i de toponímia local ensems amb una trajectòria professional impecable que van ésser reconegudes amb valuosos guardons, com ara el Premi Fundació Huguet, la Medalla d'Or de la Ciutat de Cornellà i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

Podria continuar les lloances (totes merescudes), però sé que la teva modèstia em recriminaria i em diria que no són tan importants els mèrits damunt dits. Tanmateix, només em dol no haver-te pogut fer a mans el primer exemplar de la història dels primers cent anys de correcció de textos a l'IEC, que és a punt de sortir publicada pel mateix Institut i que fa fe de tot això que acabo d'exposar.

Siguis on siguis, mestre i amic meu, et durem tostemps al cor i perduraràs per sempre en el nostre record.

Josep M. Mestres

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
24 de desembre de 2011
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat