Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

L'Orient com a pre-text

Del 17 de novembre al 15 de desembre
al Col·legi de Llicenciats.
Rambla de Catalunya, 8, Barcelona.

L’interès de fer aquest cicle consisteix en l’aproximació a uns personatges catalans entre el segle XIX i XXI que han mantingut una relació especial amb l’Orient. Aquest “Orient” abasta un radi d’acció ampli: el Marroc, Palestina, Síria, el Líban, Bahrain, la Meca, territoris islàmics, però sobretot territoris exòtics on els personatges trobaran uns elements colpidors per a la seva vida o professió. Viatgers, aventurers, periodistes, arqueòlegs que han fet descripcions interessants, plenes d’agudesa, unes vegades propiciant els estereotips, però la major part amb reflexions vitals sobre la pròpia cultura i la cultura de l’altre.
 

17 de novembre:
Ali Bei (Domingo Badia). Un català a la Meca (segle XIX) / Patricia Almarcegui, escriptora.

El català Domingo Badia Leblich (Alí Bei), 1767-1818, és un dels viatgers europeus més destacats a l’Orient. Tercer europeu a visitar la Meca i primer a descriure els wahhabi, adquireix una destacada educació il·lustrada i es converteix en la font principal de viatgers posteriors, com A. von Humboldt i R. Burton. Així mateix, recull materials usats per antropòlegs del segle XX, i aporta descobriments geogràfics, dades climatològiques i latituds i longituds renovades d’almenys deu ciutats de l’Orient. Aquesta conferència pretén aproximar la seva vida i obra a partir dels seus textos i els seus dibuixos, amb la finalitat d'inserir-los en el context polític i social de l'actual mapa de l'Orient Mitjà.
 

24 de novembre:
Pare Bonaventura Ubach, la Bíblia i l’arqueologia / Martí Gironell, escriptor.

El pare Ubach va viatjar de Montserrat a Terra Santa perseguint un somni. Una aproximació a l'home que va fer possible la Bíblia il·lustrada i en català. Com va fundar el 1911 el Museu de l'Orient Bíblic amb els objectes que va reunir al llarg dels seus viatges per Egipte, Palestina, Jordània, Síria, Mesopotàmia i Babilònia. Aventures úniques i excepcionals d'un monjo benedictí únic que anteposava el respecte per les cultures a l’espoli desmesurat i gratuït de l'època.

 

Horari: de 19:00 a 21:00
Preu: gratuït.
Places: 100, obertes a tothom.
Inscripció: cal enviar un correu electrònic a activitats@cdl.cat
Informació recollida al web del Col·legi

 

1 de desembre:
Aurora Bertrana (1892-1974) El Marroc sensual i fanàtic / Maria-Àngels Roque, antropòloga.

L’escriptora Aurora Bertrana es caracteritza des del seu inici per la seva especialització en la prosa de viatges i en les seves experiències vitals. Després d’haver publicat un parell de novel·les i col·laborar com a periodista en diferents diaris, el 1936 proposa a La Publicitat una sèrie d’articles sobre el Marroc que després es convertirien en un llibre. L’autora ens manifesta en el pròleg que el seu primer interès havia estat el de copsar l’ànima de la dona musulmana. Malgrat no trencar amb els tòpics sobre l’Orient, Aurora Bertrana ens aporta una visió molt personal i valenta en les seves observacions sobre el món que envolta el colonialisme i el Marroc dels anys trenta.

 

15 de desembre:
Josep Carner i Tomàs Alcoverro. La historia des del meu balcó / Tomàs Alcoverro, periodista.

Josep Carner va ser un altre català que es va estimar l'Orient. En la seva estada entre 1935 i 1936 com a cònsol a Beirut va escriure reflexions polítiques a les seves cròniques enviades a La Publicitat, recollides al llibre, però l’ambient també li va servir per escriure el seu gran poema "Nabí". Tomàs Alcoverro fa gairebé quaranta anys que hi viu i escriu regularment les seves cròniques a La Vanguardia. Des del Pròxim Orient, des del seu balcó, com el títol del seu darrer llibre, ha pogut veure no solament nombroses revolucions, com les protestes a la plaça Tahrir que van acabar amb Mubarak, les manifestacions a Manana contra el regim immobilista de Bahrain i el declivi de la revolució iraniana, sinó també la vida quotidiana i el magnetisme de Beirut.

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
26 de novembre de 2011
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat