Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 
 
 

El passat vint-i-nou d’octubre es va realitzar la primera sortida d’estudi del curs 2011-12, a Cardona, amb l’objectiu de conèixer de primera mà la tasca de recuperació del patrimoni i la memòria històrica que la vila ha emprès en els darrers anys, conscient d’un passat amb un important pes sociopolític i davant l’evidència d’un llegat monumental i patrimonial de primer ordre.

 
 
 
A dalt : el grup de la Societat Catalana de Geografia escolta les explicacions del Dr. Andreu Galera a la cort d'honors del castell (foto d'E. Bertran)

 

Amb una data de naixement per la història documentada -el 23 d'abril de l'any 986 (II carta de poblament)-, Cardona compta amb restes ibèriques des de molt abans, cosa que mostra l’existència d’una població vinculada a la riquesa de la vall salina. L’explotació del salí explica l’evolució històrica de la població: la construcció del castell i el naixement de la vila (segle X) i la importància de Cardona durant l’edat mitjana, animada per l’auge dels mercaders i els comerciants de la sal. El castell desenvolupa una estimable situació estratègica envers la frontera amb Al-Andalus, i és cruïlla de camins entre els comtats d'Urgell, Cerdanya-Berga i Osona-Barcelona.

 

Aquesta condició geoestratègica, el factor polític de ser residència d'una cort vescomtal i el factor econòmic derivat de la riquesa que comporta l'extracció i comercialització de la sal cap a Europa, convertiran Cardona i el seu castell en un important centre polític i comercial. La vila, però, assoleix una especial significació política durant la Guerra de Successió Espanyola (1700-1714) en convertir-se en símbol de la resistència a la pèrdua dels drets històrics de Catalunya. El 18 de setembre de 1714 el castell obre les seves portes i la plaça d’armes és lliurada a les forces de Felip V. Cardona esdevé el darrer baluard de les llibertats catalanes.  seguir >>>

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
6 de novembre de 2011
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat