Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

Els proppassats dies 12 i 19 de maig va tenir lloc el curset sobre la variabilitat climàtica a la Península Ibèrica organitzat per la Societat Catalana de Geografia a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans. Una temàtica que es podria incloure dins l’especialitat de Climatologia, dins la branca de la Geografia Física. Els conferenciants foren especialistes en diferents temes climàtics, des de la variabilitat de fenòmens tan comuns com la precipitació fins a fenòmens extrems com són les onades de calor i les grans nevades. També es va donar a conèixer el paper d’altres factors externs al sistema climàtic mediterrani com són les grans erupcions volcàniques intertropicals. Tota aquesta variabilitat es pot concebre en diferents escales temporals. Així doncs, una part del curset es va destinar a explicar com han estat les grans oscil·lacions del clima en el passat i com van afectar la península. Tots aquests canvis i variabilitats del sistema climàtic, en el marc geogràfic de la Conca Mediterrània, els hem d’entendre com modificacions temporals en el medi físic que poden tenir certs impactes en l’home i les seves activitats. En els continguts del curs fou palès la relació home-medi i la capacitat d’adaptació i resposta que té la societat.

 

 

 

 
;

 

L’oscil·lació de la Mediterrània Occidental i la precipitació als Països Catalans [Joan Albert López Bustins]

L'oscil·lació de la Mediterrània Occidental (WeMO -Western Mediterranean Oscillation-) és un nou patró de teleconnexió de caràcter regional. Es va definir per poder explicar la variabilitat pluviomètrica d'aquelles zones de la Península Ibèrica on la NAO -North Atlantic Oscillation- té una dèbil influència en la precipitació com és el cas del territori dels Països Catalans. Aquesta àrea d’estudi es troba correlacionada molt satisfactòriament i negativa amb aquest nou patró. Les zones més influenciades en la fase negativa de la WeMO són el Golf de València i la Plana del Rosselló durant les estacions d'hivern i tardor. Les tendències recents de l'índex de la WeMO (WeMOi) tenen una clara correspondència amb l'evolució de la precipitació a l'àrea d'estudi a finals del segle XX. Les anàlisis espectrals que s'han portat a terme també mostren aquesta dependència de la precipitació als Països Catalans del WeMOi. Es demostra que el WeMOi a escala diària és una eina molt útil per ajudar a predir episodis torrencials als Països Catalans. Els episodis de més de 100 mm en 24 hores que tenen lloc a l'àrea d'estudi ocorren, pràcticament en tots els casos, en dies amb un valor del WeMOi negatiu.

 

 
Les fotografies dels conferenciants són d'E. Bertran (SCG).

 

 

Extrems climàtics a la Península Ibèrica [Paulo Pereira da Silva]

El clima determina els nostres hàbits, l’economia, el dia a dia... i la societat està d’alguna manera acostumada a la seva variació temporal. No obstant, el clima no és solament definit per la temperatura i la precipitació mitjanes, sinó també per la freqüència i intensitat dels extrems. Aquests episodis tenen moltes implicacions en la societat, economia i medi ambient, perquè influeixen en la disponibilitat d’aliments i aigua potable, en la migració de població, en la seguretat i problemes amb la criminalitat, en l’aparició de malalties... Tots aquestes alteracions tenen com a conseqüència diversos problemes polítics que poden donar lloc a un col·lapse social. Un extrem climàtic es pot definir com aquella desviació del valor mitjà amb reduïda probabilitat d’ocurrència, que es troba per sota el desè percentil o per sobre el norantè percentil d’una determinada normal climàtica. Aquests episodis són estadísticament rars en freqüència, magnitud i duració en un determinat lloc. En termes socials, un episodi extrem és aquell davant el qual la societat no té la capacitat de respondre ràpidament i afecta substancialment les seves vides. Una de las característiques més conegudes del clima mediterrani és la gran freqüència d’episodis extrems. El nombre de nits càlides s’ha incrementat significativament, especialment al sud-est peninsular. En la precipitació s’ha observat una reducció quant als totals anuals, no obstant això, els extrems positius, pluges torrencials, han augmentat a la tardor.
  seguir >>>

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
4 de juliol de 2011
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat