Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 
 
   

 

El projecte El món agrari a les terres de parla catalana, impulsat per la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, l’Institut Ramon Muntaner i la Fundació del Món Rural, pretén facilitar a la societat un coneixement històric del sector agrari des de finals del segle XIX per a poder comprendre la realitat actual i entendre les polítiques agràries que en el marc europeu cal adoptar per a fer possible la continuïtat del sector, amb la seguretat i la dignitat que es mereixen les persones que en formen part.

L’element bàsic del projecte comporta presentar, estructurades en diversos àmbits, imatges dels paisatges, dels conreus, de les formes de treball i de vida que s’han donat en els diversos territoris, en les distintes àrees agràries, amb la informació corresponent a cada apartat i de cada imatge. Fer comprendre que la rica varietat de conreus que s’han donat i es donen en els territoris de parla catalana, ha comportat una gran diversitat de paisatges agraris, de sistemes d’adequació de la terra, d’aprofitament de l’aigua, d’utilització de tècniques, eines, estris, animals i maquinària de treball, de tinença de la propietat, d’organització social, de formes de vida, etc.

 

 

 

Text i imatge recollits a www.ccepc.org.

 

 

Actualment el sector agrari ocupa una part molt petita dels sectors productius de la societat, però al mateix temps gestiona una gran part del territori. La realitat actual fa que cada vegada més la societat urbana ignori o tingui un coneixement difús i sovint distorsionat del món agrari. Bona part de la producció del projecte El món agrari a les terres de parla catalana està encaminada a facilitar informació a la societat sobre un sector que ha estat estratègic i que històricament ha ocupat una gran part de la població. Fer veure com els paisatges han canviat amb el pas del temps, com els mercats han anat produint en les relacions d’intercanvi i de cohesió social, com l’organització social del camp ha evolucionat paral·lelament amb la societat. Fer comprendre com la qualificació d’estratègic no hauria de desaparèixer en el futur, per l’ordenació i manteniment del territori, per la garantia de la producció d’aliments de proximitat i de qualitat, pel valor econòmic i d’ocupació laboral que significa, tant en la població pagesa com en la dedicada a la transformació dels productes agraris.

L’execució del projecte té dues vessants diferents: l'oferiment d’una exposició i la creació d’un banc d’imatges. L'exposició va ser presentada el proppassat dia 2 de març al Palau Robert de Barcelona. Després de les itineràncies a Móra la Nova, Vic, Canillo, la Seu d'Urgell, el Pont de Suert, Santes Creus, Prada, Elna i Lleida, l'exposició El món agrari a les terres de parla catalana ha estat instal·lada al Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí fins al dia 6 de novembre.

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
6 de novembre de 2011
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat